Võtsin endale taas väikeseks väljakutseks valmistada roog They Go Really Well Together 'ürituse' jaoks. Selle idee on ühendada komponente, millel on piisavalt ühiseid lenduvaid aroomiosakesi ning peaksid seega - teoreetiliselt - kokku sobima (loe veel siit ja siit). Seekord kombineeritakse sinepit mündiga.
Isegi mulle tundus esmapilgul keeruline välja mõelda midagi, mis ei kõlaks kui Hirmu Faktorist pärit väljakutse:) *** sinep *** mündiga? Mis mõttes? Ent mõtlesin välja roa, mis ka reaalselt maitses.
Võtsin kasutusse kuivatatud piparmündilehed, kuid rooga võib teha ka täiesti ilma piparmündita - sel juhul tuleb lillkapsaõisikud lihtsalt keevasse vette visata. Lillkapsa asemel võib kasutada brokolit. Tunnistan, see oligi mu esialgne plaan, aga - noh - isegi Tallinna hüpermarketid... ja pealegi õnnestus lillkapsaga ka täitsa hästi.
Niisiis...
Piparmündiga maitsestatud lillkapsa gratään juustu ja sinepiga
vähemalt 400 g lillkapsast
100 g riivjuustu
1/2 dl vahukoort
1 spl mahedat sinepit
1 munakollane
u 1 dl kuivatatud piparmündilehti (mitte kokkupressitult! ja värske piprmünt on muidugi veel parem - kui seda on)
soola
valget pipart
1. Vala kastrulisse vett (rohkem kui liiter oli seda mul kindlasti) ning lisa piparmündilehed. Lase keema tõusta ja keeda mõned minutid.
2. Lõika lillkapsas õisikuteks ning lisa need vette. Lisa ka veidi soola ning keeda 5 minutit.
3. Samal ajal sega munakollane sinepiga ühtlaseks ning lisa vahukoor ja riivjuust. Maitseta kastet soola ja valge pipraga.
4. Nõruta lillkapsaõisikud ning eemalda nende küljest piparmündilehed (kui soovid tugevamat piparmündimaitset, võid muidugi mõned lehed hakkida ning kastmesse lisada). Sega õisikud kastmega.
5. Määri ahjuvorm või või õliga ning pane sellesse lillkapsa-kastmesegu. Küpseta 200C juures umbes 20 minutit.
Kui pärast keetmist lillkapsast maitsesin, ma piparmündimaitset tegelikult ei tundnudki. Väike pettumus, muidugi. Kuid kui valmis rooga proovisime, oli see täiesti olemas. Esiteks tuli tavaline ja mugav juustu-lillkapsagratääni maitse, siis tungis peale sinep, mis üritas juustumaitsest üle olla ning lõpus just kui sulas maitsesse sisse ka piparmünt, mis lõpus suhu isegi üsna värske tunde jättis.
Arvan, et kasutatud piparmündi hulk oli päris paras - see tuletas end toidus rahulikult meelde, mitte ei karjunud hamba all. Sinepit on muidugi suures valikus, kasutasin mingit Soome mahedat (teate küll, nn hot dogi sinepit). Ja emalt, eneselegi ootamatult, sain kommentaari 'päris hea'. See ju on sutt parem kui eestlase tavaline 'käib kah'. Kui ei tea, kuidas võtta - tuleb võtta komplimendina.
neljapäev, 26. juuli 2007
Lillkapsagratään, millest suu värskelt õhkama jääb
Sildid:
Gratäänid,
Juust,
Kiired toidud,
Köögiviljad,
Lillkapsas,
Molekulaargastronoomia,
Piparmünt,
Retseptid,
Sinep,
Soolane,
TGRWT
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar