kolmapäev, 19. september 2007

Kookospähklised ploomikommid

Paar nädalat tagasi tahtsin kangesti kuuma kastmega jäätist - tuli selline hambavalutoidu isu. Kuna lihast ploomi-šokolaadikastmes posu kuivatatud ploome alles oli, viskasin need koos kookospiimaga potti keema. Kookospiim paksenes ja võttis omaks puuviljase magususe, ploomid muutusid aga pehmeks, lausa sametiseks, ise kookospiimast pungil.

Kõike ära süüa ei jaksanud, isu kui tahes tugev...
'Jäägid' avastasin hiljem, kui need juba jahtunud olid - kastme asemel olid potsikusse jäänud kookosemaitselised ploomid. Ding! Idee! Oleksin sel hetkel...no vähemalt kildi ikka maha kõndinud, et valget šokolaadi saada, millesse neid kasta, ent šokolaadi saamiseks kulus terve nädal...


Kookospähklised ploomikommid
(umbes 30 tk)

2 dl kuivatatud ploome
2 dl kookospiima
umbes 120 g valget šokolaadi
umbes 2 dl kookoshelbeid

  1. Keeda ploome kookospiimas ilma kaaneta 10-15 min.
  2. Eemalda kuumuselt ning lase jahtuda. Kui vedelikku on liialt alles, nopi ploomid kõigepealt välja.
  3. Sulata šokolaad vesivannil. Väiksesse kaussi vala katmiseks ports kookoshelbeid. Valmista ette ka alus, kuhu komme asetama hakkad - foolium/küpsetuspaber/silikoonmatt (nt kata fooliumiga lõikelaud - seda saab mugavalt tõsta).
  4. Kasta iga ploom šokolaadi sisse, lase üleliigsel šokolaadil maha nõrguda ning veereta kommi siis kookoshelvestes, seejärel tõsta alusele tahenema (kasutasin 2 lusikat - ühte ploomide šokolaadis keerutamiseks ja teist kookoshelvestega katmiseks - et šokolaad ja kookoshelbed koos segadust ja klompe ei tekitaks).
Komme võib hoida külmakapis, et neid siis mõnda aega enne söömist välja võtta - sel viisil on neid eriti mugav mitme ampsuga süüa. Kui nad aga toatemperatuuril seisavad, kipuvad hammustades killud ära kukkuma ja parem on kogu komm korraga suhu pista (mitte et see halb oleks!:))



Kui kaua ploome keeta?
Mina olen neid keetnud üsna elaval kuumusel. Esimesel korral kasutasin potsikut, milles ploomid ühte kihti ära ei mahtunudki: 15 minuti pärast oli kookospiim ikka üsna hele. Teisel korral kasutasin kastrulit, mille põhja ploomid ära ei katnud: 10 minuti möödudes oli kookospiim juba üsna pruun. Seega soovitan leida nõu, mille põhja ploomid ilusti katavad ning keetmisel silm peal hoida - kui värv natuke hirmutama hakkab, võta pott lihtsalt tulelt ära, et (vähemalt minu arvates) mõnusamat maitset saada.

Kommidel on mahe kookosemaitse ning sametine sisemus. Valge šokolaad see-eest lisab põhjalikku magusust ning muudab üleüldise mulje magusaks. Oled ekstreem-suhkruarmastaja? Proovi keetmisel lisada tumedat siirupit. Eelröstitud helveste lisamine muudaks kookosemaitse aga ilmselt mesimõnusalt vastupandamatuks.
Luban kõigil järele proovida!:)

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tundub väga ahvatlev. Proovisin Sinu retsepti järgi aprikoose shokolaadis - maitses just nii imeliselt, nagu kirjeldasid. Kindlasti proovin järele, kuigi kookospiim üksi pole mu lemmik. Naljakas, sest kookoshelbed jällegi on. Ootan huviga Sinu uusi postitusi.
Rosmariin

Evelin ütles ...

Võrratu, et keegi ka midagi katsetada julgeb:)

Kookospiima kasutamist pole siin mõtet peljata - sellist spetsiifilist kookospiima maitset lõpptulemuses tunda pole, pigem on üleüldine mõnus kookose-tunne. Kindlasti räägi pärast, kuidas õnnestus!

Anonüümne ütles ...

Proovisin ka järgi, aga kookospiima puudumisel (ühes poes ei olnud ja teise ei viitsinud minna) kasutasin keetmiseks hoopis veega lahjendatud astelpaju likööri. Muidugi võiks ju ka lisada rummi või rummiessentsi, et maitsenüansse lisada. Sain kommide tegemise käigus oma magusaisu juba liigagi täis, et siis kui kommid valmis olid, enam kommiisu ei olnudki. Iseenesest väga hea ja maitsev idee erilise kingituse tegemiseks.

Evelin ütles ...

astelpajulikööri? väga muhe:)

šokolaadikommide juures on hea see, et pärast saab šokolaadikausi puhtaks 'limpsida'. ja jääbki komme rohkem teistele:D

Anonüümne ütles ...

Proovisin ka. Väga-väga muhedad said, ainult mul kulus kookospiima miskipärast kaks korda rohkem :-).

Anonüümne ütles ...

Ootasin äkilisemat kookose maitset. Ja ploomid ei tahtnud nii paksult sokolaadi külge võtta, kui ootasin.