kolmapäev, 19. detsember 2007

Mitte lihtsalt järjekordne piparkoogikuhi

Sel aastal läks meil vaid 8,5 tundi. Oh, progress!

Just nagu eelmisel aastal, küpsetasin vägagi traditsiooniliselt jälle sõbranna Mariega koos. Erinevalt tavalisest lõpetasime siiski enne varajasi hommikutunde...ent kõik muu kreisi teema oli kohal. Ühel päeval ma veel julgen rääkida, kuidas kunagi alustasime...nii amatöör ikka ju ei oleks! Kuid mitte veel...veel ma ei tunnista. Ei!

Aga uskuge mind: TÄIDETUD PIPARKOOKE LIHTSALT PEAB TEGEMA. Me viskame sisse muidugi kõike, mida leiame, aga alustuseks oleks targem enne siiski natuke mõelda ka...


Magusateks soovitan maapähklivõid ja banaani, aga samuti šokolaadikamakaid, kuivatatud puuvilju, pähkleid, marju. Maapähklivõi, muide, on kohustuslik.
Kui oled julge, proovid soolased ka ära - maksapasteediga saab eriti head jõululised snäkid. Ilma naljata.
Nii me neid teeme...


Kui plaanid kinkida natuke komme või lihtsalt midagi väikest (ning usaldad sealjuures natuke oma oskusi), võib täitsa selliseid piparkoogikarpe soovitada.

Tuleb lihtsalt iga karbi jaoks 6 ruutu välja lõigata ning küpsetada (varusid on ka vaja...meil kulus 5 karbi jaoks 4 varuruutu!) ja pannil ports suhkrut karamelliks kõrvetada (lihtsustamiseks võib lisada sutsu siirupit). Kõigepealt tuleb karamelliga kokku 'liimida' viis ruutu, siis pahn sisse pista ja viimane ruut lõpuks mingil viisil peale 'liimida'. Glasuurimise võib jätta viimaseks, et karp rohkem tõeline välja näeks (see siin on küll suht tavaline, aga mõte saab selgeks).

Piparkoogipallid on jätkuvalt lemmikud. Parim asi, mida krõbistada. Hea kotikestes kinkida. Kui tainas on väga kleebu või mingil muul viisil vormimisel vastu hakkab, siis on kõige õigem lihtsalt PALLE TEHA. Tegelikult ka - vähem deprekat. Nende tegemine on isegi natuke teraapiline;)

Rääkides taignast - ostsime kolme erinevat.
Parim konkurentsitult oli Liivimaa pagari käsitööna valminud taigen. Mõnusalt tume, väga hea rullida (kuigi nõudis natuke ülakehajõudu;)) ning piparkoogid saab ilusti kätte, õige kujuga. Ainult et pakk kusagil 750-800 g maksis 52 krooni. Samas kulutaks selle raha iga kell enne kui teeks kaks korda rohkem...
Europagari piparkoogitaignast. Täiesti idiootne tainas! Ainult pallideks kõlbab. Proovi ainult rullida või midagi kätte saada laua pealt - võimatu. Maitstes krõbisevad ka suhkruterad hamba all. 800 g oli alla 30 krooni. Palun ärge ostke, siiralt.
Hagari tainas oli igatahes parem. Veidi tumedam, normaalselt vormitav. 500 g samuti alla 30 krooni.

Piparkookide küpsetamine pole vist aga veel läbi, pidime maal ka portsu tegema. Ah, täiuslikud jõulud!

7 kommentaari:

Thredahlia ütles ...

Lahedad ideed, nagu Sul alati :)
Ma Liivimaa pagarite tainast pole proovinud, aga Pere Leiva oma on igal aastal stabiilselt hea olnud.

Anonüümne ütles ...

sain siit idee - piparkoogipallid täidisega. Koduste varude kaootilisuse tõttu on hetkel kolme sorti täidisega - rosina, mandli ja juustuga. Isegi tüüpilise eesti mehe arvates kõlbavad süüa

kärt ütles ...

Proovisin teha täidisega piparkooke!Super head tulid!Tähh sulle:)

Evelin ütles ...

Thredahlia, aitäh! Probleem ongi selles olnud, et pole üles kirjutanud, millist tainast teinegi kord osta või mitte osta. Järgmisel korral tuleb Pere Leiva oma ära;)

e.s, sinu täidisega pallid on kindlasti kenamad kui need, millega meie kunagi alustasime! Nende välimus oli niisama kaootiline kui sisu...aga salapära läks inimestele peale:D

Kärt, hästi vahva:) Usu, järmisel aastal teed jälle. Ma omast kogemusest ütlen;)

Wupsik ütles ...

Hmm.. huvitav! Täidisega piperkoogid peaks küll ära proovima, mis siis, et kevad on varsti ukse taga:)

Anonüümne ütles ...

Väga maitsvad on piparkoogid sinihallitusjuustuga. Natuke toorjuustu ja sinihallitusjuustu nii palju, et paras paks täidis saab :) Uskumatult maitsvad !!!

Anonüümne ütles ...

Küsimus selliste piparkookide säilitamise kohta. Kui on nt toorjuustu- või sinihallistusjuustutäidisega, kas siis tuleks hoida külmkapis? Ja kui tahan teha piparkoogituutu, kus mõned on sellise täidisega, siis seda vist mingi kuu aega ette teha pole mõtet, või mis?