kolmapäev, 29. august 2007

Kohupiimavaht musta teega

Oh, olen olnud siin ja seal Eesti otsas, pommiaukudes ilma internetita ning kodus olles ilma ajata, et midagi purki pista. Tomateid olen söönud niisama nagu õunu ja gazpacho tegemise asemel väljas käinud. Laagris olles kartul, soust, kartul, soust, alaküpsenud tatrapuder õliloigus, kartul, soust... nüüd olen kodus ja kõik nagu jälle korras, seega on regulaarsed postitused tagasi:)

Teega maitsestatud magustoidud on mulle alati tundunud eksootiliste ja erilistena. Õigemini on seda teinud kõik teega valmistatud toidud. Aeg-ajalt olen teega omal käel eksperimenteerinud ning lisaks jogurtikastmele ning rohelise tee-kodujuustukoogile õnnestus lõpuks ometi midagi jälle väga hästi.


Kohupiimavaht musta teega
(4 portsjonit)

400 g kohupiimapastat
2 munakollast
2 munavalget
2 dl piima
1 dl suhkrut
4 teepakikest
vanilli

1. Kuumuta piima koos teepakkidega (võta teflonkattega pott). Kui see keema hakkab, eemalda pott kuumuselt ning lase kaane all 5 minutit tõmmata.
2. Eemalda teepakid piimast, aga ürita neist viimnegi tilk välja pigistada. 3. Klopi munakollased kausis lahti ning lisa neile segades piim.
4. Vala piima-munasegu tagasi potti ning kuumuta (kusagil keskmisel kuumusel), kuni segu pakseneb. Sega, et vältida klompide tekkimist (kõige parem on kasutada visplit). Lase segul külmkapis jahtuda, kuni teisi aineid ette valmistad.
5. Sega kohupiim kausis suhkru ja vanilliga.
6. Korralikult puhtas kuivas kausis vahusta munavalged tugevaks vahuks.
7. Sega teesegu kohupiimaga ning seejärel sega sisse munavalgevaht (Sega alguses osa sellest, et kohupiima õhulisemaks muuta).

Serveerimisel lisa hunnikute kaupa puuvilju või marju! Mida rohkem, seda – noh – uhkem, eks? Mulle on eriti meeldinud sisse segada õunakuubikuid, sest nüüd vedeleb õunu majas õnneks juba igal pool... Üks paraja suurusega koduõun iga portsjoni kohta on täiesti paras kogus, et magustoit oleks oh-kui-hea. Usun, et vaht oleks hea ka jäätisega.



Magustoidul on päris tugev musta tee maitse, see on mõõdukalt magus ja tekstuurilt meeldivalt õhune ja vahune. Samal ajal on see naudinguks kõigile minusugustele kohupiimafanattidele, sest kohupiima naturaalmaitse ei kao kuhugi varju ära.

On kellelgi välja pakkuda oma lemmikuid retsepte, milles on teed?
Minu järgmine idee oleks teha kihiline kook metspähklibiskviidi ja musta tee või-keedukreemiga. Äkki on septembris aega...

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Oleme jälle ühel lainel :D mul on laupäevaks ette nähtud tees marineeritud puuviljad, kui õnnestub, siis panen retsepti jällegi üles

Evelin ütles ...

uu, eva, see kõlab imehästi. meie sinuga oleme ikka ühel lainel:)