neljapäev, 11. oktoober 2007

Musta tee ja roosivee granita

Keegi seal kuskil vist mõtleb täpselt samamoodi kui mina.

Ooojaaaa.

Kui kokku saavad teevaimustus ja roosiveevaimustus, siis musta tee ja roosivee granita retsepti leidmine tähendab, et see on juba sama hästi kui käegakatsutav.


Algne retsept soovitab granitat serveerida baklava juurde. Kujutan ette, et selle siirupist nõretava pähklise filotaignakoogi kõrval sobiks külm lisand küll värskendavana, aga üksipäini on granita paras kerge magustoit tööpäevaõhtul.

Mida üks granita endast kujutab? Tegemist on Sitsiiliast pärit külmutatud magusroaga, mida valmistatakse vedelikust (nt vesi, mahl, vein, tee, kohv) ja suhkrust, lisades soovi korral veel maitselisandeid või alkoholi. Kes rohkem teada tahab - soovitan lugeda Toidutare artiklit.

Koostise tegin ilusti ümmarguseks, valmistusviisi veidi lihtsamaks. Kui on olemas mõnus sügavkülma sobiv kauss, võta see kohe alguses kasutusele.


Musta tee ja roosivee granita
(Epicurious)

1 l puhast vett
1 1/2 dl suhkrut
1 tl roosivett
5 teekotti musta teed
1 1/2 dl kohvikoort
  1. Sega kausis/kannus vesi, roosivesi ja suhkur. Lisa teekotid.
  2. Kata nõu fooliumiga ning jäta 3 tunniks toatemperatuurile tõmbama (soojema ilmaga aknalauale päikese kätte).
  3. Eemalda teekotid ning lisa kohvikoor.
  4. Vala segu nõusse, mille saad tõsta sügavkülma. Kui see servadest paari sentimeetri ulatuses külmunud on, sega kahvliga uuesti ühtlaseks (vaja teha iga 30 min kuni 1 h järel). Seda on vaja teha mitu korda - kuni kogu segu on muutunud ilusateks jääkristallideks.
  5. Võid serveerida kohe, kahvliga granitat helbelisemaks kraapides. Ühtlasema tekstuuri saavutamiseks võid segu ka köögikombainist läbi lasta - seejärel kas kohe serveerides või hilisemaks uuesti külma tõstes.
Valmistusprotsessis on oluline segu põhjalikult ühtlaseks surada, sest muidu jääb pealmine kiht vesiseks, maitsed aga vajuvad nõu põhja. Muidugi on nõu põhjast lõpuks mõnus avastada, et - ohhoo - ma mõtlesin, et sellel mögal polegi maitset, aga näe - on! Kuid...jah, see ei ole asja mõte. Segage. Kui segamine unustatud, tuleb lihtsalt lasta segul jälle pehmeneda ja külmutamisprotsessi pea otsast alustada.

Maitseb hästi! Nagu oleks talvel kusagil üritusel, kus tasuta teed pakutakse - granita on samamoodi magus, aga külmad pole mitte sõrmed käpikute sees, vaid magustoit ja soe pole mitte tee, vaid süda, eks:) Roosivesi päris ei kisenda, seega võib lisada ka siis, kui päris fanaatik ei ole - tasuta tee maitse saab natuke...tasulisema nüansi.
Korra segasin granitat ka kiirelt jogurtiga, sellest sai mõnusa jaheda magustoidu.

Tore puänt on see, et maja ette sõitis just praegu jäätiseauto.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

mina mõtlen järelikult! sest baklava teen ma ära

Evelin ütles ...

ja kui kaua sa seda enale lubanud oled?:)

Anonüümne ütles ...

selles asi ongi et ma ei luba seda endale