kolmapäev, 21. november 2007

Ohio Shaker lemon pie: palju sidrunit ja rohkemgi veel

Väike hoiatus: kook sisaldab terveid sidruniviilakaid.
Kui su maitsmismeel kannatab kergema- või raskemaloomulise sidrunifoobia all, siis on praegu parim hetk lahkumiseks. Kui mitte...siis oled seda siin terve elu oodanud.

Mis Shaker? Kes Shakers? Tegemist on usulise grupiga, kelle ametlikuks nimeks on the United Society of Believers in Christ's Second Coming (Kristuse Teise Tulemisse Uskujate Ühendus)Uskumatu, aga just neilt pärineb see pirukas - mitte midagi ei tohtinud ju raisku lasta.
Esimest korda leidsin selle blogist Ben bakes a cake.
(ja ma tean, et pilt on seekord kehv, aga pirukas see-eest oli väga hea)

Sidrunipirukas tervete sidruniviiludega (Ohio Shaker lemon pie)
(mugandatud Epicurious)

300-400 g muretainast
2 sidrunit
4 dl suhkrut
4 suurt muna
1/4 tl soola

  1. Blanšeeri sidruneid pool minutit keevas vees, võta siis veest välja ning jahuta külma vee all.
  2. Lõika ära sidrunite otsatükid ning viska minema. Seejärel lõika sidrunid paberõhukesteks viiludeks (kasutasin elektrilist viilutajat, aga sobib ka parajalt kannatust kombineerituna väga terava noaga). Eemalda seemned.
  3. Pane sidruniviilud kaussi ning püüa sinna valada ka kogu neist välja voolanud mahl. Kata suhkruga ning jäta kauss üheks päevaks külmkappi seisma, segades vaid korra pärast esimest möödunud tundi.
  4. Järgmisel päeval vormi taignarulliga pool taignast kergelt jahusel pinnal nii suureks ringiks, et see oleks paras 22-24 cm diameetriga ümmargusele koogivormile. Tainast peab natuke ka üle ääre jääma. Enne taigna vormi tõstmist määri vorm kergelt võiga.
  5. Eemalda sidruniviilud kaussi tekkinud vedelikust ning laota need taignale.
  6. Lisa kaussi munad ja sool ning vispelda, kuni need on väga hästi segunenud. Vala segu sidruniviiludele.
  7. Rulli ülejäänud taigen nii suureks ringiks, et see vormi peale asetanuna ka veidi üle ääre jääks. Kata sellega kook ning voldi pealmise kihi serv põhjataigna serva alla. Mudi need näppudega üksteise külge kinni, et täidis välja ei pääseks (minul päris ei õnnestunud...)
  8. Lõika terava noaga kattesse lõhed, et aur sealt küpsemise ajal välja pääseks. Küpseta 35 minutit ahju keskosas 220C juures.
  9. Vähenda temperatuuri kuni 175C ning küpseta veel 20-25 minutit või kuni pirukas on pealt kuldpruun.
  10. Lase koogil täiesti maha jahtuda või serveeri toatemperatuuril. Julgen öelda, et hunnik jäätist on juurde kohustuslik!



Väga võluv idee, ma ütleks. Kui kook lõpuks ahjus valmis saab, meenutab selle sisu kreemjat inglise sidrunivõid (lemon curd; valmistatakse sidrunimahlast, munast, suhkrust), kuigi viilakad jäävad...viilakateks. Kui sööjad pole just pedantlikud noa-kahvli armastajad, tuleb viilud tervena suhu pista. Naljakas, kuidas need on tõepoolest nõnda maitsvad, isegi koorealune valge kiht pole tavapäraselt mõru. Samal ajal on kook siiski sutt hapum kui tavaline lemon curd või tavaline sidrunikook, kuid seda meeldival viisil.

Ja head vaniljejäätist tuleb varuda, sest kontrast, mis tekib krõbeda taigna, magus-külma jäätise ning intensiivselt maitseva hapuka täidise vahel, on lihtsalt taevalik. Taignapoolte vahelt väljalipsavad õhukesed sidruniviilud lihtsalt ootavad, et keegi nad suhu pistaks!

Mis saaks, kui sidruni asemel laime kasutada? Teate, see meeldiks mulle veel rohkem.

7 kommentaari:

Kärt ütles ...

Kuna ma eriline sidrunisõber pole, tuli mul seda retsepti lugedes judinad kehale :P Aga ilmselgelt on see minu probleem, ilmselt on kook sidrunisõbrale väga maitsev.

Evelin ütles ...

Nojah...mõni sööb südameid täie rahuloluga ja sidruni peale tulevad judinad...'maitse asi' vist öeldakse:D

Anonüümne ütles ...

nämmm....

Anonüümne ütles ...

Nii...minul hakkasid neelud käima :D
Kui ma kokkamises nii masendavalt koba ei oleks siis üritaksin isegi küpsetada, aga oma kulinaarseid võimeid teades ei hakka igaks juhuks proovima:)

Anonüümne ütles ...

Maitse asi ütlevad vaid koerad, kes teise tagumikku lakuvad. Inimesed peaks end siiski teistmoodi väljendama.

Aulo ütles ...

Laimid on vaese mehe sidrunid. Aasias laimid ei maksa mitte midagi, samas sidrunil on päris korralik hind ja igalt poolt sidrunit ei saagi. Laim seevastu pole midagi erilist. Lugupidamist kliendi vastu näitab see, kas klaasi külge pannakse laimi või sidruniviil.

Evelin ütles ...

Novot, samas mul siin Tšiilis on sidrun baastoiduaine nagu Eestis must leib ja kohupiim. Oma märkamise järgi ütlen, et rahapuuduses võib pereisa ju "rotisinki" osta, aga et kokkuhoid pudelisidrunimahlani jõuaks...ei iial.