pühapäev, 13. jaanuar 2008

Kihiline kook kuivatatud ploomide, kreeka pähklite ja kreemiga, mis tekitab 'ohhe', 'ahhe' ning 'seda-küll-ette-ei-näinusid'

Parajal aupositsioonil (vähemalt minu poolt) istub köögiriiulil selline raamat nagu 'Eesti Kokkade Kokaraamat', milles on 26 Eesti peakoka retseptid. Seal on lihtsaid kokkukeeramisi, aga ka saavutusi tasemel basiiliku-vahukomm barbeque antrekoodi, ingveri-hoisinikastme ja röstitud tomatiseemnetega (lihtsalt vahemärkus: ette suudate üldse kujutada sellist asja?).

See teisipäeval tehtud kook on kergete muudatustega Maren Ritsi (Pärnus trahter 'Postipoisi' peakokk) retseptist ja jääb ajalukku kui kook, mille vahel oli Merevaiku, kuid mis maitses suurepäraselt.

Kuna minu lahtikäiv vorm on tervelt 27 cm, sain koogi lõigata vaid 2 kihiks retseptis oleva 4 asemel (kui väike saab üks vorm olla?). Kuivatatud ploomide kogust vähendasin poole võrra, sest neile lihtsalt polnud enam eriti ruumi!:D Aga lisage soovi järgi. Muscovado ja demerara suhkruid ei kasutanud samuti...see on muidugi patt, jah? Vaatasin kappi...

Kihiline kook kuivatatud ploomidega
(muudatustega Maren Rits' retsept 'Eesti Kokkade Kokaraamatus")

130 g võid toatemperatuuril
230 g heledat muscovadot (asendasin 180 g tavalise suhkru ja 50 g fariinsuhkru seguga)
3 muna
100 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit

400 g kuivatatud ploome, hakitud (kasutasin 200 g)
100 g kreeka pähkleid, hakitud
2 spl demerara suhkrut (jätsin välja)

200g kondenspiima
400 g Merevaiku
100 g heledat siirupit
  1. Hõõru muna suhkruga lahti. Lisa või ja vahusta õhuliseks.
  2. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu.
  3. Küpseta lahtikäivas vormis 180C juures umbes 25 minutit.
  4. Lase koogil maha jahutda ning lõika siis kihtideks (2-4) vastavalt koogi paksusele.
  5. Vahusta kondenspiim suhkrusiirupi ja Merevaiguga.
  6. Määri kreemi tordipõhjade vahele ja peale, iga kihi vahele ning peale puista ka ploome, pähkleid ja demerara suhkrut.
  7. Lase seista järgmise päevani. Naudi!


Üks korralik magus kook! Kuigi välimus raamatu omaga võrreldes on kui öö ja päev, meeldis see meile väga. Kreem maitseb pigem kondenspiima kui Merevaigu sarnaselt, kuid viimane annab juurde omamoodi intensiivse ja kergelt kleepuva maitse, mille allikat on väga raske kindlaks teha. Kogu kreem tundub suus tiheda ja toitvana. Kihtide vahel jääb see pehmeks, kuid peal jääb alles tihedam kiht, mis meenutab mõnd suhkruvaapa. Mõnus.

Kook, kreem, ploomid ja pähklid - kokku saavad igas suutäies nii erinevad tekstuurid, et see on puhas nauding! Juba vaid 200 g ploomikuhjaga jätkus seda pea igasse ampsu ning meile selles piisas. Üleüldist magusust (mis oli üsna kõikehõlmav!) aitasid tasakaalustada vaid kergelt mõrkjad kreeka pähklid. Kihtide vahele ma suhkrut küll ei puistanud - koogil poleks lisamagusat niikuinii vaja olnud, kuid 2 spl demerarat oleks pigem toiminud lihtsalt maitsenüansi ja krõbedate paladena muidu nii pehmes koogis.

Joogiks kõrvale soovitaksin külma piima. Kange kohv võiks ka muidugi efekti anda (mitte et ma seda kunagi joonud oleks või midagi!)

Kommentaare ei ole: