kolmapäev, 9. jaanuar 2008

Vürtsised šokolaaditrühvlid, kui ikka veel jõulusid igatsed.

Osakeseks tehtud jõulupakkidest olid need trühvlid, millest rääkimata jätta lihtsalt ei saa. Olid nad jah natuke erinevad keskmisest šokolaaditrühvlist, sest olid täidise poolest pehmemad, siidisemad. Kui ka 2007 ja kogu jõulutrall kaugele maha jäid, siis igasugused jõuluvürtsid on meil siin aastaringselt - just nii - aastaringselt...


(See oli, nagu mõistate, ettekääne trühvlitest rääkimiskes, eks)

Vürtsised šokolaaditrühvlid
(Sylvia Danielsson "Vürtsid Toidus")

125 g tumedat šokolaadi
125 g piimašokolaadi
1/2 dl kohvikoort
ühe apelsini mahl
75 g suhkrut
50 g pehmet võid

maitsestamisvariandid 1/3 segu jaoks
1/4 tl jahvatatud aniisiseemneid
1/8 tl jahvatatud vürtsi
1/4 tl riivitud muskaati
1/4 tl jahvatatud nelki
1/4 tl kaneeli + 1/8 tl jahvatatud kardemoni (täiesti peeneks!)
1/2 tl Cointreau'd või muud apelsinilikööri

katteks
umbes 250 g tumedat šokolaadi
mida süda ihkab: 50 g piimašokolaadi, tuhksuhkrut, kakaopulbirt, nelke, aniisiseemneid, pähkleid...
  1. Murra šokolaadi tükkideks.
  2. Lase koor, apelsinimahl ja suhkur üheskoos keema ning vala šokolaaditükkidele. Sega, kuni hästi segunenud.
  3. Lisa või ning sega hästi.
  4. Jaga segu kolmeks ning vali iga osa jaoks erinev maitsestamisvariant. Lase segudel u 30 min külmkapis taheneda.
  5. Vormi segudest pallid (võid erineva maitsega segudest vormida erinevad kujundid) ning lase pallidel külmas taheneda.
  6. Sulata tume šokolaad vesivannil ning kasta kõik trühvlid sellesse, lase neil taheneda mittenakkuval pinnal (nt foolium).
  7. Kaunista erineva maitsega trühvlid erinevalt. Võid neid keerutada tuhksuhkrus või kakaopulbris, kaunistada sulatatud piimašokolaadiga. Enne trühvlite tahkumist võid aga lisada ka peale pähkleid või vastavalt maitsele nt nelgimaitselisele trühvlile nelgi, aniisimaitselisele paar aniisiseemet.

Minu trühvlid olid aniisi-, nelgi- ning kaneeli-kardemonimaitselised. Ning kõik meeldisid! Maitsenüansid tulid väga ilusti läbi ja minu käsi haaras pigem aniisitrühvlite järele. Apelsinimahla maitset ma eriti tuvastada ei suutnud, aga noh, ei huvita.
Pehmem täidis oli just mõnus ning üllatas natuke iga kord, kui hambad trühvlisse lõin (pean lihtsalt ära mainima, et ma ei mõista inimesi, kes komme ühe ropsuga suhu pistavad). Überkõrge gigakvaliteediga kohvikutrühvlid, mis mitu raha maksavad, on üldiselt ju kõik sellised kõvema ja tihkema sisuga, olgu põhjus selleks ja nende laekõrguses hinnaks siis milline tahes. Vaheldust on lahe. Juba põhimõtteliselt.

Pallide tegemine oli siiski natuke raske mu ebatavaliselt soojade kätega ja ma lihtsalt jooksin kogu aeg pliidi ja külmiku vahet! On vist hea šokolaadi mõnikord jooksmisega kombineerida...:)

Kommentaare ei ole: