pühapäev, 18. veebruar 2007

Vaquelin ehk kuidas terve pere magusaisu ühe munavalgega ära toita


Teada on, et õigete võtete korral on võimalik munavalge mahtu vahustades mitme-mitme-mitmekordistada. Prantsuse teadlase Hervé This
(molecular gastronomy/molekulaargastronoomia rajaja) sõnade kohaselt saab seda veelgi suurendada vedelikku lisades, suhkur aga hoiab vahtu paremini koos, sest suurendab vedeliku elastsust.

Järgneva katsetuse tegemiseks sain inspiratsiooni blog.khymos.org lehelt

1 munavalge
1, 5 dl vedelikku (kasutasin põldmarjamahla)
2-3 tl suhkrut



Arvestades soovitust ühes kommentaaris, lahustasin suhkru kõigepealt mahlas. Seejärel vahustasin munavalgeid mõned minutid (õpetuse 5-10 minuti asemel, sest kasutasin elektrimikserit, koduse vispli traadid on üsna jämedad ja kartsin, et ei jõuagi muidu tulemusteni). Tähtis on, et vahustamisnõu oleks täiesti puhas ja korralikult kuivatatud. Ikka vahustades hakkasin tasapisi mahla juurde lisama. Suts-sutsu haaval. Ja selle maht suurenes mõnuga! Tulemuseks paras kausitäis vahtu.

Aga see ei ole veel kõik. Et lihtsast vahust eriline magustoit saada, tuleks seda veidi mikrolaineahjus kuumutada (Paras on võtta mõned supilusikatäied korraga). Selle toimel hakkavad munavalgud kalgenduma ning struktuur tugevneb. Hervé This on roa nimetanud Vaquelin'iks, prantsuse keemiku Louis Nicholas Vaquelin'i auks. Kuna kalgendumisprotsess on väga kiire, on kuumutamine lühiajaline. Seepärast tegin isegi mitu katsetust, et sobivat küpsetusaega leida: 500w võimsuse juures 5, 7, 10 ja 15 sekundi jooksul.



On näha, et 5 sekundi jooksul struktuur väga ei muutu, samas 10 sekundit kuumutatud vahule lusika sisselöömisel hakkab see alumisest osast kokku vajuma. 15 sekundit muutub magustoidule juba päris laastavalt, see vajub täiesti kokku ning on sama hästi kui raisus.
Mulle paistis, et vahu maht suurenes mikrolaineahjus umbes esimesed 8 sekundit, siis see veidi vähenes. Seega saigi lõpliku variandi kuumutusajaks just 8 sekundit 500w juures.

Juurde veidi marju, kaneeli ja magustoit ongi valmis. Kummalise, suussulava tekstuuriga, kohesel serveerimisel sööjatele üllatuslikult soe. Seda ei pea aga isegi mitte kohe tegema(kuigi soovitaksin), vaquelin kannatab ka veidike seista ja oodata. Uuendusmeelne kohe kindlasti. Perspektiiv üliõpilastele? Kaalujälgijatele? Vahu maitsestamiseks soovitatakse ka apelsini- ja jõhvikamahla ning punast veini. Tasub katsetada!

3 kommentaari:

Thredahlia ütles ...

Hehe, mulgi on plaanis mõlemad imeloomad millalgi ära proovida (st. vahu maht kuumutamine). Geniaalselt lihtne, eksju.

Anonüümne ütles ...

Yks variant oleks munavalge+jäised marjad+suhkur pyreemikseriga vahtu ajada. Ilma kuumutamata. Väga hea!

Evelin ütles ...

Kindlasti saaks sellest mõnusa suvise magustoidu!
Saumikser ei taha aga üldse nii hästi muna vahustada ning külmade marjade toimel vahustuvad nad vist ka vähem. Ehk oleks parem variant sel puhul marjad püreestada, munavalged erladi vahustada ning siis ettevaatlikult kokku segada? Magustoit tuleb õhulisem.