teisipäev, 12. juuni 2007

On see...on see tõesti JÄÄTIS seal sees? Šokolaaditrühvlid väikese üllatusega

Avastasin selle võrratu idee Epicurious'est juba päris ammu ja olin hämmastuses. Jäätis? Šokolaadis? Nagu siinsamas minu majas või? Jah, olin vaimustatud ja kukkusin esimesel katsel haledalt läbi. Haledalt. Ent kuhu oleks inimesed jõudnud ilma neile pakutud teiste võimalusteta?

Halb uudis - jäätisetrühvleid ei ole tõesti lihtne teha (kuigi mõned kommentaarid Epicurious'es seda väitsid - on need tüübid professionaalid või midagi?). Kuid on ka hea uudis - jagatud on mitmeid nippe ning seega kirjutan välja nimekirja kogutud ja enda poolt lisatud ideedest.

1. Kasuta tiheda struktuuriga jäätist, sest osadesse jäätistesse on klopitud väga palju õhku.
2. Kasutuses olevad köögiriistad võiksid olla jääkülmad, seega võid näiteks lusika ja aluse, kuhu peale trühvlid asetada kavatsed , varakult sügavkülma seisma panna.
3. Kui trühvlid korralikult kaetud ei saa, võib need pärast jahtumist uuesti šokolaadisse kasta - nii saab lihtsamini katta ka kaunistustega.
4. Võid põhimõtteliselt pooleldi külmikus töötada:) Kas või igat jäätisepalli üksikult välja võttes. Rohkem jooksu küll, aga kindlasti vähem sulamist.
5. Ära katsu jäätist käega - selleks on su süda liiga soe.
6. Suurema rasvasisaldusega jäätis sulab aeglasemalt - ei mingit pabistamist rasvasisalduse pärast, niikuinii saab jäätis trühvlitesse vaid ampshaaval!
7. Valge šokolaadiga võib olla lihtsam ümber käia, sest see ei muutu nii kiiresti kõvaks.
8. Ära sulata kogu šokolaadi korraga, vaid tee seda portsukaupa, sest jäätisel on komme tasapisi šokolaadi sisse sulada, muutes selle kasutuskõlbmatuks.

Kui kavatsed jäätisetrühvleid proovida, loe need nipid enne kindlasti hoolikalt läbi. See on üleüldine idee, ent kokkusobivad jäätisemargid ja šokolaadi valid ise. Katmiseks võid kasutada hakitud pähkleid või kookoshelbeid.


Jäätisetrühvlid

Jäätist omal valikul (eelistatult kõrge rasvasisalduse ja tiheda struktuuriga)
Šokolaadi
Õli (umbes 1 tl 125 g šokolaadi kohta)
(Hakitud pähkleid/kookoshelbeid)

1.Kaabi jäätisest välja 1,5 - 2 cm suurused pallid ning aseta need sügavkülma. Olenevalt oma kiirusest vali, kui palju neid korraga valmistad: pallide kuju säilitamiseks on parem valmistada osa korraga ning külma tõsta, siis asuda uute kallale.
2. Lase pallidel sügavkülmas tugevaks külmuda, seega las nad olla seal mõned tunnid, lihtne on need eelmisel õhtul valmis panna.
3. Sulata šokolaad vesivannil ning lisa sellele õli (kõigepealt sulata esimene ports šokolaadist).
4. Kasta jäätisepallid šokolaadisse (selleks kasuta nt kahvlit) ning tõsta need küpsetuspaberile või fooliumile (või silikoonmatile nagu mina) ning tõsta sügavkülma.
5. Et trühvleid kaunistada, vala väikestesse kaussidesse nt kookoshelbeid või hakitud pähkleid. Pärast šokolaadisse kastmist keeruta trühvleid kiiresti kausis ning tõsta siis sügavkülma. Võid seda teha ka pärast trühvlite külmutamist. Sulata lihtsalt uus ports šokolaadi ning kasta trühvlid sellesse, seejärel pähklipurusse või kookoshelvestesse ning sügavkülma.

Jubedalt tahaks neid külalistele serveerida, siiani pole selleks juhust olnud. Või pigem tahaks just näha, kuidas esimene neist trühvlit hammustades üllatusest kiunub. Vabandage nüüd minu amatöörlikkust, aga mina küll kiunuksin! Sest üksteisesse sulavad jäätis ja šokolaad...lihtsalt tuleb võtta roog ning teha see vaid ampsusuuruseks ja kordi parem maitseelamus on garanteeritud!

Kommentaare ei ole: