pühapäev, 11. november 2007

Ahjus röstitud vürtsikad maguskartulid

Nii, natuke inglise keelt! Loe, milliseid kommentaare selle retsepti kohta hõigatud on.

'This recipe converted me from a lifelong dislike for sweet potatoes'
'I really liked the sweet potatoes and I usually don't like sweet potatoes'
'This recipe converted my sweet-potato hating husband'
'My husband, who doesn't particularly like sweet potatoes, thought it was delicious'
'I don't really like sweet potatoes, so this recipe was a pleasant surprise'
'My husband who really doesn't care for sweet potatoes enjoyed them'

Ja nüüd - on neis ehk midagigi sarnast?
Hmmm....
Äkki tõesti... Täiesti müstiline, et üks roog võib muuta nii paljude arusaama ühest köögiviljast. Kuigi mind polnud vaja kohutavalt pikast eluaegsest maguskartulivaenust ümber kasvatada, meeldis see toit väga.

Ahjus röstitud vürtsikad maguskartulid e bataadid
(mugandatud Epicurious, portsjoneid 4-6)

1 tl koriandriseemneid
1/2 tl apteegitilliseemneid
1/2 tl kuivatatud punet e oreganot
1/2 tl kuivatatud tšillihelbeid (või vähem kui tulisusega harjunud pole)
1 tl soola
900 g maguskartuleid e bataate
3 spl taimeõli
  1. Eelsoojenda ahi 220C
  2. Jahvata kohviveskis jämedamateks teradeks koriander, apteegitilliseemned, pune ja tšillihelbed või purusta need peeneks uhmris. Sega hulka sool.
  3. Koori maguskartulid ning lõika sektoriteks, lohkudeks (Kui on päris piklikud nagu minulgi, lõika kõigepealt pikkupidi kaheks, et lõigud nii pikad ei tuleks).
  4. Võta suurem ahjupann/vorm ning pane sinna maguskartul koos vürtsisegu ja õliga. Sega hästi.
  5. Rösti ahju keskosas 20 minutit, seejärel keera lõigud ümber ja rösti veel 15-20 minutit või kuni need on seest pehmed ja pealt kergelt pruunikad.
  6. Söö liha kõrvale või valmista juurde lihtne hapukoore/jogurtikaste.



Minusuguse inimese jaoks oli toit päris vürtsikas, seega tšillihelbeid võtaksin küll vähemaks. Maitse asi.
Kui vürtsisegu valmis sai, oli õhk kohviveski ümber apteegitilliaroomist täitsa tihe, aga lõppude lõpuks see toidus nõnda tunda ei andnud. Maitseained tegid nii head koostööd, et lõpptulemuses ei kerkinud neist ükski liialt esile, vaid maitse oli meeldivalt omamoodi ja ümmargune. Mitte-just-väga-krõbeda pealmise kooriku all oli lõikude sisu nagu maguskartulipuder - nii pehme ja õrn.

Juurde kloppisin kiirelt kokku külma jogurtikastme, aga kujutan ette, et roog on väga hea ka liha kõrvale. Ainult et...enne peab ikka lumi maha tulema, kui ma seda süüa tahaksin...

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Evelin ütles ...

Oi, Leelo, seda parteid mina küll ei valiks. Konservatiivid pole minu teema:)

Bataadid on siin ju lausa 2 korda kallimad ja tegelikult ostsimegi alles teist korda. Eelmisel korral jagus tegema kaht erinevat suppi ning kombinatsiooniga maguskartul-küüslauk-suitsujuust võlusin ennast täitsa ära. Äkki on just supp sinu jaoks? See ei ole just eriti jahune;)Mõtlesingi täna, et peaks selle supi retsepti kuidagi kokku genereerima.

Mikros kokkamise suhtes olen mina küll kuidagi skeptiline, seega üllatav tõesti!:)

Anonüümne ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Evelin ütles ...

oih, mul läks ikka täitsa segamini:)juhtub!

bataadifriikad tunduvad huvitavad. kuigi jah...friika-inimene ma ei ole. McDonaldsi-vaimustus mul 6-aastaselt siiski oli, aga koos algklassidega sai see ka lõplikult otsa.

Anonüümne ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Evelin ütles ...

dziisas.

sellises olukorras hakkaksin mina ka kartuli järele nutma. muidu on küll nii, et olen nädalakese laagris, söön seal kartulit-sousti-kartulit-sousti ning koju jõudes kisendan tavaliselt, et 'porgandiiiit! sibulaaat! jogurtiiiiit! ma ei söö enam kunagi kartulit! ja tatraputru ilma õliloiguta tahan kaaa!'

siin on lood sellised:)