kolmapäev, 23. jaanuar 2008

Kõige lemmikum soojendav supp

Sina ütled 'püreesupp' - mina mõtlen 'porgandisupp koriandri ja aniisiga'

Minu jaoks on see püreesupi täiuslik olemus, kulbiga tõstetav unistus, kuum kosutus käredal talvepäeval ja jahe värskendus palaval suvisel pärastlõunal. See on nii mitmekülgne ja nii omane.



Külmkapist on meil vanaema juurest toodud porgandeid peaaegu kogu aeg võtta. Need on mõnusalt maitsest pungil ja pealegi on keegi tavaliselt nad juba ära jõudnud koorida. Päris superluks! Selle supi tegemine on lihtne ning sobib tõesti nii kuumalt kui ka jahtunult nautimiseks. Pange juulikuuks meeldetuletus;)

Kanapuljongi asemel võib võtta köögiviljapuljongi, toorjuustu asendada vahukoore või hapukoorega - mida parasjagu külmas leidub. Igasugused maitsestatud toorjuustud on ka muhedad ja annavad oma nüansi - küüslauguga Bonjouri (ikka seda õiget, mitte mingit Rama-jama) näiteks olen korduvalt sisse seganud.


Porgandisupp koriadri ja aniisiga
(4 portsu)

400 g porgandit
1 sibul
1 spl võid
8 dl kanapuljongit
jahvatatud koriandriseemneid
jahvatatud aniisiseemneid
4 spl toorjuustu
1 tl suhkrut
soola, pipart

  1. Viiluta sibul ja porgandid, hauta supipoti põhjas võis, kuni sibul muutub läbipaistvaks, umbes 10 minutit.
  2. Lisa puljong ning keeda kuni porgandid on piisavalt pehmed, 20 minutist ilmselt aitab.
  3. Püreesta potitäis ning vala tagasi potti.
  4. Lisa toorjuust ning maitsesta koriandri, aniisi, soola (kui vaja, sest puljong võib üsna soolaseks teha), pipra ja suhkruga. Lase uuesti kuumaks, kuid keema pole vaja lasta.

Supp on nii meeldivalt kreemjas, isegi väike kogus toorjuustu võib imet teha! Porgandite maitse on magusjas, vürtsid toovad selle nüanssideni välja. Koriander ja aniis pole väga kanged maitsestajad, pigem mahedad, seega sobivad need porgandiga suurepäraselt.

Seekord viskasin supi otsa krõbedaid leivakuubikuid, aga eks saama hea on sepikukuubikute või hoopis grillkanaga. Pigem tihti kui harva meeldib mulle seda süüa aga täitsa alasti, ilma mingi lisandita. Supi maitse ise juba kuidagi täiendab ennast...kummaline. Aga võimas.

Ma kardan, et see supp vist saadab mind terve eesseisva elu.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

On väga vähe retsepte, mida mina suudan täielikult järgida. Alati on midagi puudu ja pood on kinni ja sada muud jama. Porgandisupp polnud mingi erand. Ei pannud koriandrit ega aniisi, see-eest lisasin supi tummisemaks tegemiseks (ja loomulikult koguse suurendamiseks) riisi. Juustuna kasutasin Merevaiku. Ja tulemus: vapustav! Aitäh hea idee eest! Neid on siin leheküljel hulgi :)

Ninnu ütles ...

Kuna nisutooteid ei söö, siis leiva-saiakuubikute asemele kasutan tihti kodujuustu tükikesi.

Anonüümne ütles ...

Väga maitsev supp tuli. Maitse poolest väga sarnane kõrvitsasupile.
Lisasin küüne küüslauku ja tibakene ingverit ka. Sobis hästi.
Aitäh hea retsepti eest!
Monika