neljapäev, 31. jaanuar 2008

Matsid jäävad matsideks... Toekas šokolaadikook odrajahuga.

Kui väga te siis tegelikult šokolaadi armastate?

(Rahu-rahu! Ei ole vaja karjuda...see oli retooriline küsimus!)

Ma ei ole šokolaadimugimises just spets olnud. Olgu, vahel võiks ju mõnus olla maitsetatud šokolaadi nagistada või hommikusöögiks väike šokolaadiomlett võtta, aga kohupiimakook/õunakook/nimeta veel üks hea kook on üldiselt minu TOPis küll šokolaadikoogist kõrgemal kohal.

Tavalised šokolaadikoogid mind eriti ei soojendagi, nõretagu ja läikigu kellelegi teisele. AGA olen hetkega müüdud, kui midagi erilist näen. Midagi erilist erilist. See peab mu maitsemeele segadusse ajama veel enne retsepti lõpuni lugemist. See kook, kullakesed, täitis kvalifikatsiooninormi varuga ära ning passis meeles enne küpsetamist päris päris kaua.

Ütleksin, et see on omamoodi brownie. Omamoodi, sest kasutab odrajahu ainsa jahuna. Poleks arvanud, et see kogu vinge gluteenita nii hästi õnnestub. Aga õnnestus. Ebanormaalne. See õnnestus kuradi hästi ja maitses minu jaoks paremini kui tavaline brownie. Odrajahu on mu hinge nüüd vist päris endale saanud...

Toekas šokolaadikook odrajahuga
(Oma maitse )

200 g võid
150 g tumedat šokolaadi
2 dl jämedalt hakitud/murtud kreeka pähkleid
1 dl kuivatatud jõhvikaid/kirsse
3 muna
2 dl suhkrut
2 dl odrajahu
  1. Sulata potis või ning lisa šokolaaditükid. Sega madalal kuumusel, kuni hästi segunenud. Eemalda kuumuselt.
  2. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks.
  3. Lisa mõna aega jahtunud šokolaadisegu vispledades, sees lisa jahu ning hakitud pähklid ning marjad (kui kasutad kirsse, lõika need väiksemkas). Sega hästi.
  4. Küpseta kohe võiga määritud ahjuvormis 180C juures 20-30 minutit (kasutasin 24 cm vormi).
  5. Lase enne söömist jahutda.


Põhimõtteliselt on tegu intensiivselt maitseva brownie analoogiga, mille tekstuur on tavapärasest natuke teralisem, kuid siiski meeldivalt ühtlane. Odrajahu annab koogile muredad pudid ning sügava maitsevarjundi, meeldivalt matslikku, mis läheb just kreeka pähklitega väga hästi kokku. Kuivatatud kirsid lisavad küll magusat, aga eriti iseseisvalt maitses välja ei paista.

Parimaks serveerimisviisiks kombineerisin kokku maitsestatud toorjuustuvahu, mis on lahja küll maitselt, kuid kindlasti mitte kalorsuselt.



Kaneeli-vanilli-toorjuustuvahulisand

1 dl vahukoort
100 g toorjuustu
1/4 tl kaneeli
2 tl suhkrut
vanillinäpuotsatäis soola
  1. Lisa kaussi toorjuust, suhkur, kaneel, vanill ning sool. Vahusta miksriga, kuni õhuline.
  2. Lisa vahukoor ning vahusta soovitud konsistentsi saavutamiseni.
Mahe vaht täiendab tugevamaitselist kooki hästi ning tekitab vahuse kontrasti tihke ja raske šokolaadiga. Maitse on sel pigem hoopis maitsevarjund - maitse vari, kuid see ongi ta eesmärk, lubada toekal koogil välja paista.

Praegu võin öelda, et šokolaadikoogi söömises võin spetsiks saada küll:)

Update 25.06.08 - Kuivatatud marjade asemel kasutasin hoopis mureleid, otse sügavkülmast. Suurepärane asendus, võib sisse visata terve kuhja.

4 kommentaari:

Pille ütles ...

Mina armastan šokolaadi väga, kuigi šokolaadikookide osas on mul suured eelistused. Head brownie-koogid on hõrgud, mu hapukapsa-šokokook oli imeline. Aga nt šokolaadimuffinitega on mul tihti probleeme, lihtsalt ei maitse.
Odra-šokolaadikook kõlab muidugi põnevalt - Sul on ikka väga lahedad retseptid!
PS - oder sisaldab siiski gluteeni!!!

Evelin ütles ...

Hapukapsaga šokolaadikooki olen ise ka teha mõelnud - aeg lihtsalt pole sinnamaani jõudnud veel:D Šokolaadikookide suhes olen muidu suhteliselt pretensioonikas...
Ma mõtlesin pigem, et odras pole gluteeni nii palju, aga vb väljendasin end veits halvasti:(

Pille ütles ...

Või siis minu vana ja kulunud pea luges valesti :)

Anonüümne ütles ...

Tehtud! Ja värske nektariin sobis sinna sisse ka päris hästi. Kirsside asemel.