Inspiratsiooni leivaseguks sain kesteabkust leitud kaheksakümnendatest pärit pisikesest brošüür-raamatust 'toite tahkunud leivast'. Naljakas raamat ning olin kindel, et ka kasutu.
Et siis...ohhoo.
Leivavorm marjadega
200 g rukkileivaviilakaid (kuivama jäänud/värskest pakist/ise tead)
2 dl õunamahla
4 munakollast
4 spl suhkrut
1 tl kaneeli
100 g maitsestamata toorjuustu
4 dl (külmutatud) marju (kasutasin mureleid ja mustikaid)
1 spl suhrkut
- Lase leival õunamahlas pehmeks liguneda, see võtab umbes tund. Vahepeal võiks segada.
- Vahusta munakollased koos 4 spl suhkru ja kaneeliga. Lisa toorjuust ning vahusta, kuni segu on ühtlane.
- Pressi leib lusikaseljaga ühtlaseks, vaata et suuri tükke ei jääks ning sega see toorjuustuseguga kokku.
- Määri võiga (24 cm läbimõõduga) pirukavorm (või vanaema juurest varastatud pirukapann), Laota selle põhjale marjad, puista neile peale 1 spl suhrkut ja vala üle leivaseguga.
- Küpseta 200C juures 20 minutit. Söö soojalt koos jäätise või vaniljekastme või piimaga.
Marjad muutuvad põhjas mahedaks tükiliseks moosiks, väga suvemälestuseliseks. Leivakiht jääb mahlaseks - toorjuust ja munakollased kasutavad lihtsalt kogu oma šarmi ära.
Kuna võtta oli põhiliselt peenleiba, sai nii vormi maitse (ja värv!) natuke kergem, mitte nii tugev, seega järgmisel korral tahaks raudselt tumedat ning seemnetega. Ohjaa.
Mingitmoodi leivavormi olen paar korda varem ka teha üritanud, end selle pärast hiljem sõimates, aga seekord õnnestus maitse tõesti täiesti võluväel.
Soojana on suurepärane, külmana on hea. Aga klaas piima kõrvale küllap kompenseerib siis kõik puudused:)
2 kommentaari:
Olen juba päris pikka aega selle toiduplogi jälgija! Vahel tihedamini, vahel harvemini.
Seda leivavormi varianti tahaks küll proovida! Ootan nüüd, mil leiba üle hakkab jääma!
Tänud!
Meeldiv kohtuda:)
Ja vorm proovi kindlasti järele;)
Postita kommentaar