laupäev, 21. aprill 2007

Näpuotsatäis Eestit näpuotsatäie sibulaga

Kui plaanisin küpsetada midagi seoses Spittoon Extra korraldatud üritusega Waiter there's something in my...bread, tuli otsus sibulate kasuks kiiremini, kui jõuaks öelda musta lehma saba valge lehma taga. Lõuna-Eestis tehakse mingit muhedat sibulaleiba, mida meil siin põhjas muidugi müügil pole (nagu Eesti oleks väga suur või midagi!).

Aga rukkleivategu jääb minu jaoks veel tulevikku. Odrajahu ja kohupiim ajavad küllap asja ära. No ei saa sibulata. Jumal tänatud, et keegi neid ostnud oli, sest minu mäletamist mööda olin küll kõik ära söönud:)


Odrajahu-kohupiimakarask sibulaga
(kohandatud raamatust Eesti Rahvusköök)

125 g kohupiima
2 1/2 dl piima
1 muna
1 tl soola
1 spl suhkrut/mett
2 spl võid
2 1/2 dl odrajahu
1 1/2 dl nisujahu
1/2 tl söögisoodat
200 g tükeldatud sibulat

1. Sulata või pannil ning ning hauta selles sibul läbipaistvaks. Kui valmis, püreesta panni sisu ühtlaseks.
2. Määri keeksivorm võiga ning puista põhi ja servad üle jahu või mannaga.
3. Klopi muna lahti, lisa kohupiim, piim, sool, suhkur.
4. Sega jahud soodaga ning lisa.
5. Vala segu keeksivormi ning küpseta 180C juures 30-40 min



Karask tuli välja mõnusalt niiske. Ahjusoojalt oli puhas nauding paksud viilud lõigata ning lihtsalt palja võiga süüa. Tegelikult polegi nagu täna peale selle eriti midagi söönud. Sibula maitse jääb pigem taustale, kuid on täiesti olemas. Odrajahu annab juurde sellist omamoodi karmimat maitset, samas on kergelt ka magusust.


Originaalretseptis sibulaid polnud, seepärast otsustasin lisada ka 1/2 dl nisujahu (see võib olla veider algaja mõttekäik, kuid kuulge - toimis!). Et sibulasemat maitset saada, lisaksin neid rohkem, kuid siis juba püree asemel lisaks väikeste tükikestena, et maitset ka esiplaanil tunda oleks. Seekord otsustasin puhtama maitse nimel ürte mitte lisada, kuid tüümian või petersell passiksid hästi. Kõrvitsaseemned on samuti idee - kas sisse või peale.
Esivanematele igatahes aitäh.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

karaskid on üldiselt alati head (minu lemmikud siit on kamakarask ja karahelbekarask),aga ka sibulakarask väärib kindlasti proovimist!