reede, 13. aprill 2007

Poeleid - kaerakliimagustoit (ja veel milline!)

Sattusin sel nädalal Stockmanni poodlema ja leidsin jogurtiletist huvitava totsiku: soomlaste tehtud hapendatud kaerakliimagustoidu Yosa. Kaerakliid on fermenteeritud probiootiliste bakterite abil, mis peaksid seedesüsteemile turgutavalt mõjuma.


Tegelikult kõlab ikka natuke kummaline, kui sellist asja varem näinud pole, eks? Uudishimuga ostsin valikust kohvimaitselise topsi (oli ka õuna-kaneeli ning marjadega). Sööma hakates täpselt nagu jogurt, tekstuuri poolest. Esimesed suutäied tekitasid aga organismis (või lihtsalt alateadvuses?) tunde, just kui miski oleks valesti. Ei, mitte halvas mõttes - maitse oli lihtsalt ootamatu. Hapukas ja pakatas esimesel hetkel värskusest nagu seda teeks mõni mahl (eks oma osa on ehk ka koostises oleval veehulgal). Suus muutus maitse natukese aja pärast rohkem 'jogurtiseks'. Maitset oli igas ampsus üsna palju ning poole topsi peal oli nii organism kui alateavus sellega harjunud.

Tootjad promovad muidugi ka piimatoodete-, kunstlike magusainete- ja kolesteroolivabadust, kiudainesisaldust ning rasvavähesust. Olgu tervise taasleidmisega, kuidas on, aga soovitan proovida juba erilisuse pärast.
Soomes laagris olles nägin poes ka kaerapiimast tehtud jäätist, aga paraku oli seda ainult pirakas pakis. Keegi ei tahaks vabatahtlikuna ise valmistada?

Kommentaare ei ole: