neljapäev, 14. juuni 2007

Koriandri-kookosesiirup päikselistel maasikatel

Maasikate ja koriandri paaripanek õilsatel eesmärkidel on tekitanud huvitavaid ideid ning köögis olles pinget pakkunud.
Kuigi jah...mitte kogu aeg. See on esimene kord, kui kasutasin värsket koriandrit, kuid koriandriseemnetega on sõbralik läbisaamine olnud juba pikka aega. Muidugi ma uskusin neisse. Kui aga tahtsin valmistada maasikaid koriandrimaitselises šokolaadis, võisin šokolaadisse visata kui palju jahvatatud seemneid tahes, maitse sellest ei muutunud. Ma ei mõista. Tean küll, et šokolaadil on tugev maitse ja et maasikad šokolaadis on head ka lihtsalt mandlipurusse kastetult ja isegi ilma selleta, aga koriandriseemnete peale sain piisavalt pahaseks, et lihtsalt minna ja värsket ürti osta (Rimis polevat leidunud, Kaubamajast sain).

Õnneks. Sest see magustoit on rohkemat kui mingi veider eksperiment! Paneb mul suu vesistama kui Keila joa:) Idee koriandrisiirupile kookospiima lisada leidsin Internetist, retsepti koostasin aga oma maitse järgi.


Koriandri-kookosesiirup
(umbes 3 1/2 dl)

2 dl suhkrut
2 dl vett
1/2 dl hakitud värskeid koriandrilehti
1 dl kookospiima

1. Pane kastrulisse kokku suhkur ja vesi ning kuumuta, segades suhkru sulamiseni.
2. Kui siirup keemispunktini jõuab, tõsta see kuumuselt ära ning lisa hakitud koriandrilehed.
3. Jäta siirup 20 minutiks tõmbama ja jahtuma ning siis vala läbi sõela, et see selgeks saada.
4. Lisa selgele siirupile kookospiim ning sega hästi.



Siirup on mõõdukalt magus ning maitstes annab endast esmalt märku kookos. Koriandri maitse jääb aga hiljemgi suhu. Kumbki maitseandjatest pole liialt domineeriv. Kujutan seda ette näiteks ananassi- või šokolaadikoogil, jäätisel, banaanidel...

...ning maasikatel. Serveerimisel võib lisada ka vahustatud koort, sest mis on maasikad ilma vahukooreta, eks?

Maasikate ja siirupi maitsed sobivad tõepoolest hästi kokku ning täiendavad üksteist. Kes oleks võinud arvata? Olgu-olgu, aga kes oleks võinud arvata, et need nõnda hästi kokku sobivad? Asi võib ju olla maitses, ent mina olen positiivselt üllatunud. Ilmselt on asi heas maitses! Kookos oleks just kui olnud puuduv lüli. Usun, et seda siirupit valmistan tulevikus uuesti. Maasikatele või millele iganes.

Kommentaare ei ole: