reede, 14. september 2007

Magus küpsisemosaiik

Minu jaoks oli poes raamatut Magustoidud, kaasaegne köök lehitsedes kiusatus nii suur, et esimesel korral jätsin ricottaga küpsetatud viigimarjade idee lihtsalt meelde (parasjagu olid just esimest korda elus viigimarjad kotis), teisel korral aga haarasin raamatu ja ostsin pikalt mõtlemata ära. Kuna raamat on kirjutatud austraallaste poolt, kasutab suur osa retseptidest siinmail mitte-nii-levinud toiduaineid (a la makadaamiapähklid), siiski on teha küll ja küll.

Üks esimesi retsepte, mis pilgu naelutas, oli Mõranenud küpsised. Nende välimus on lihtsalt nii...wow, et kindel plaan küpsetada tekkis veel enne retsepti läbilugemist... Eriline välimus on saavutatud taignapallide veeretamisega tuhksukrus enne küpsetama hakkamist.

Vürtsi asendasin topletkoguses kaneeli ning pekaanipähklid kreeka pähklitega. Mingi eelarve peab ju olema, teate küll.



Mõranenud küpsised

(mugandatud: Magustoidud, kaasaegne köök)

125 g pehmet võid
370 g fariinsuhkrut
1 tl vanilliessentsi
2 muna
60 g sulatatud tumedat šokolaadi
80 ml piima
340 g jahu
2 spl magustamata kakaopulbrit
2 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl kaneeli
soola
85 g hakitud kreeka pähkleid
tuhksuhkrut

  1. Klopi kokku või, suhkur ja vanill, kuni segu on hele ja kreemjas.
  2. Lisa šokolaad ja piim (Kuna kartsin, et soe šokolaad läheb jahedasse segusse lisamisel tükki, segasin sellesse kõigepealt eelnevalt soojendatud piima).
  3. Sõelu jahu, kakaopulber, küpsetuspulber, kaneel ja näpuotsatäis soola võisegule ja sega hästi.
  4. Lisa hakitud pähklid.
  5. Kata taigen kinni (nt toidukilega) ning tõsta vähemalt 3 tunniks külmkappi (võib teha ka eelmisel õhtul).
  6. Eelsoojenda ahi 180C ning määri rasvainega kergelt 2 ahjuplaati.
  7. Kasuta mõõtmiseks teelusikat ning valmista käte vahel taignast pallid (retsepti järgi peaks neid tulema 60, mina ent sain üle 80, kuigi võtsin kuhjaga lusikatäied).
  8. Veereta igat palli kausis, kuhu oled valanud tuhksuhkrut ning aseta need seejärel plaatidele, jäta parajad vahed.
  9. Retsepti järgi oli küpsetusaeg 20-25 min, aga minu parim plaaditäis küpses ahju keskosas vaid 18 minutit - ääred ei tohiks väga tumedaks muutuda, see on ohumärk, et võid saada kiviküpsised, isegi kui need pole kõrbenud.).
  10. Pärast ahjust väljavõtmist lase 3-4 minutit plaadil jahtuda, siis tõsta küpsised jahtuma restile.


Alateadlikult valisin ma hiljem kausist just neid küpsiseid, mida vähem aega küpsetanud olin - need olid seest pehmemad ning neil tundus olevat rohkem maitset. Illusioon? Küpsised olid mõõdukalt magusad ja võluva kaneelilõhnaga. Tegemist on pigem kakao- kui šokohoolikutele mõeldud küpsetisega, kui nii üldse öelda tohib! Pealegi ma usun, et ei ole lihtsalt võimalik ära öelda maiustusest, mis näeb välja nagu magus mosaiik. Isegi kui see liialt pika küpsetusaja tõttu hamba all pea päris mosaiigi moodi raksub. (Ma ikka panen natuke juurde ka:))



Maailma parimad küpsised? Ei, seda ma ei ütleks, kuid need olid head ja nägid pealegi küpsiste seas välja nagu tippmodellid. See on minu jaoks juba piisavalt hea!

Kommentaare ei ole: