reede, 19. oktoober 2007

Vikerkaarevärviline kohupiimakook

Okei, see on küll veider kook.
Mitte halvas mõttes, pigem just kõige paremas.

Vikerkaarevärvilise juustukoogi idee leidsin ja pätsasin Slashfood'ist, kus on ka retsept Floridas asuvas Walt Disney's Pop Century Resort'is müüdava hitt-toote tegemiseks. See on Tie-dyed red velvet cheesecake, mida lapsed armastavad ja vanemad...lihtsalt peavad ka armastama. Disney unelm.

Haarasin sellest ideest ning tegin susapusa ühega oma lemmikumatest kohupiimakookidest - kohupiimapirukaga Pirukaraamatust. Asi sai ette võetud vennapoja teiseks sünnipäevaks. Ja lastele tõesti-tõesti jubedalt meeldib aidata - kolmeaastane vennatütar no lihtsalt nii kilkas, kui pirukapõhjale värvilisi lusikatäisi visata sai ning kordas aina 'see on nii tore kook!', eks vahepeal lisas ka, et 'me ei tee kunagi kodus seda kooki, emme vist ei luba...'


Vikerkaarevärviline kohupiimapirukas
(muudetud Pirukaraamatust, kaheksale)

Põhi:
3 1/2 dl jahu
4 spl sulatatud võid
1 tl küpsetuspulbrit
2 munakollast
2 spl sidrunimahla
2-3 spl vett
1 spl suhkrut
suts soola

Täidis:
3 dl kohupiima
2 spl jahu
2 spl kohvikoort
3 munakollast
2 dl suhkrut
2 1/2 dl hapukoort
1 spl sulatatud võid
1/2 tl vaniljesuhkrut
toiduvärvi (5 erinevat värvi on hea. Või rohkem. Või vähem. Samast värvist võib erineva konsentratsiooni puhul saada mitu erinevat tooni. Magustamata kakaopulbrit saab kasutada pruuni värvina.)
(Šokolaadistreusseleid)
  1. Sega jahu küpsetuspulbriga.
  2. Lisa või, rebud, suhkur, sool ning sidrunimahla ja vee segu.
  3. Suru taigen 24 cm pirukavormi/lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele.
  4. Sega kokku kohupiim, vaniljesuhkur, jahu ja kohvikoor.
  5. Vahusta munad suhkruga, lisa või ning lisa segu kohupiimale.
  6. Jaga segu erinevatesse kaussidesse ning lisa igale osale erinevat toiduvärvi (ühe võid ka jätta värvimata).
  7. Hakka põhjale täidist lisama. Plärtsude või triipude või tilkade või laikudena, täpselt sellises kujus ja suuruses kui soovid. Püüa seejuures värve mitte omavahel segada - sa ei taha umbmäärast pruuni kooki, tõesti. Viimasele kihile saad lisada huvitavamaid kujundeid, midagi kirjutada või kui oled juhuslikult professionaalne kunstnik...joonista midagi. Peale võid saputada šokolaadistreusseleid.
  8. Küpseta 175 juures 45 minutit.
  9. Lase koogil täiesti jahtuda ning lõika lahti terava noaga. Kui lõikamisel servad selgete värvidega ei jää, proovi nuga enne lõikamist veidi kuumas vees hoida.


Kook saab tänu hapukoorele ja munakollastele väga kreemine. See on magus. Ja hea. Kahjuks polnud mul väga huvitavaid värve, kuid laikude tegemine on ikkagi tore mäng, isegi kui värve oleks vaid kaks - lastele meeldib see ikka ning näpuga näidatakse hiljem värvilise koogi peale - 'seda!'

Alati on ent mingi aga.

Kui kooki koos vennatütrega tegin, läks sellega rohkem aega ning värvilaigud muutusid koogis lamedamaks - ehk siis lõigud ei näinud välja nii head, kui oleksid võinud. Nädal varem proovisin sama ideed aga tillukese kohupiimakoogi peal, mille taigen oli umbes sama paksusega ja sain sellise pildi - näeb parem välja?

Ning veel üks asi. Ma ei ole mingi keemiaspetsialist (Selleks on meil ju Thredahlia:)), kuid ega suures koguses toiduvärvi palju head teha ei saa. Vahel võib, muidugi...ja niikuinii sööme igalt poolt sisse, tahtmata...aga natuke hirmutas ikka. Igasugused punased täpid laste näos ja kui mina oleksin süüdi - halb! Õnneks mingeid täppe ega vihaseid emmesid pole pärast sünnipäevapidu kohanud.
Kuid see on ka ainus päris probleem, millest selle koogi puhul rääkida.

7 kommentaari:

Pille ütles ...

Väga lahe idee, kuigi ma ise proovin kõiksugu sünteetiliste toiduvärvide kasutamist piirata. Aga selles, et see kirju kook lastele peale läheb, ma muidugi ei kahtle :)

Evelin ütles ...

üldiselt krimpsutan mina ka kahtlase keemia peale nina. ja usun, et põhjus, miks ma igasugustest allergiatest pääsenud olen, on see, et olen terve elu palju kodus kasvatatud asju söönud. aga noh - nimetame seda siin siis patuks:D

Anonüümne ütles ...

aga mõnda värvi saab ju ka ilma kohutava keemiata - peedimahl ja spinatimahl - ma küll pole 100% kindel, kas neid selles koogis kasutada saab, aga võib ju proovida

Lilian ütles ...

:)

Evelin ütles ...

kujutan ette, et peedimahl ja spinatimahl annavad siiski küllaltki palju maitset ka. ei oska öelda, pole kunagi nendega värvimist proovinud.

lillu, mis päljutähenduslik naeratus?:)

zappie ütles ...

Natuke peedimahla ei anna küll mingit märkimisväärset maitset, praegugi sõin ühte jogurtit, mis peedimahlaga kenasti roosaks värvitud. Lillad, punased, roosad ja kollased toonid saab küll ilma keemiata kokku segada, aga spinatit ei ole proovinud ja sinist on ka vist päris raske saada.
Aga sinine kook tundubki mulle natuke kahtlane :)

Evelin ütles ...

Tore kuulda. See on vist koht, kus ma peaksin häbi tundma, et mu kook just selline roosa-kollasekirju ongi!

Siniste kookide tegemine aga aitaks kindlasti kaalus alla võtta:D On ju nt ka soovitatud süüa siniselt taldrikult - toit tundub vähem isuäratav ---> söödki vähem.