kolmapäev, 7. mai 2008

Mundris õunad

Mis on õuntes? Seemned? C-vitamiin?

Mõnikord kui päris kogemata terve kausitäis ära süüa, on õuntes ka kõhuvalu. Njaa.

Nende õuntega siin on aga üpris kindel laks – seemneid ei ole, kõhuvalu (ma luban!) ka mitte, C-vitamiini jätkub ning pealegi on nende sees...õunad:)

Esimest korda sattusin puuvilju mundrisse toppima, kui korra pirukapõhja kõrvalt muretainast üle jäi ning sellistel puhkudel ongi see magustoit taignajääkide ära kasutamiseks parim viis maailmas . Pealegi hoiab see ära võimaluse, et kogu ülejääk tasapisi nokkides otse suhu võiks sattuda;)


Mundris õunad
(neli portsu)

4 pisemat õuna
umbes 170 g magusat muretainast
3 spl suhkrut
¾ tl kaneeli

  1. Koori õunad ning lõika alumine ots natuke lamedamaks, et need paremini püsti seisaksid. Lõika välja südamik, kuid ära õuna põhjast läbi lõika.
  2. Jaga taigen neljaks osaks ning rulli iga osa õhemaks ringiks; natuke tainast jäta kaunistuse jaoks.
  3. Täida õunad pilgeni suhkru ja kaneeli seguga.
  4. Aseta õunad taignaringide peale ning mässi need siis taignasse. Vaata, et taigen oleks ühtlase paksusega ning pealt võimalikult sile – tekivad ilusad pallid.
  5. Ülejäänud taignast vormi iga õuna jaoks 2 lehte, suru need „õuna“ külge ning pressi noateraga peale lehemuster.
  6. Küpseta õunu võitatud vormis 175C juures pool tundi, kuni need näevad välja küpsed ja kullased. Söö soojalt vaniljekastme või -jäätisega.
Kui kahju, et mul valmis õuntest pilti pole! Sest need on oma kullakarva tooniga nii armsad ja ümmargused, et tahaks kohe žongleerida, käes veeretada või ära süüa. Lusika all rabeda koore varjus on pehme sisu, täidisest on aga tekkinud lausa magus tume kaste, mis veidi hapukama õuna sisse kole hästi sobib.

Veidi jäätist või vaniljekastet (nt pudingile natuke piima lisades) otsa ning käib küll ja paremini veel:)

4 kommentaari:

Kärt ütles ...

Sa oskad ikka üllatada, väga huvitav lahendus :)

Anonüümne ütles ...

on jah huvitav lahendus! mis arvad, kas mingi teist sorti taigen sobiks ka? siinkandis ei ole ma valmis lehttaigent kuskilt veel leidnud ja ise tegemine tundub üks suur jändamine...

Anonüümne ütles ...

Evelin kasutas mure-, mitte lehttainast.

Evelin ütles ...

kärt, aitäh!

marit, kindlasti tuleks hea ka lehttaignaga;) Aga muretaigen peaks vast kõikjal saada olema. Hiljuti Londonis tegime sealsetele tuttavatele ka kooki, ostsime nn pirukapõhjatainast:)

...ja lehttaingaga jännanud olen mina vaid ühe korra. Lauskohutav!:D