pühapäev, 5. august 2007

Brunost : Norrakate magus pruun juust

Jah, kui ma ütlen magus, siis ma ka mõtlen seda!

Enne juulikuist Norra reisi polnud ma millestki säärasest kuulnudki ning esimene pilguheit pruunile juustule hommikusöögilauas päädis sõnadega à la 'lahe, neil on suitsujuustu!'. Tegelikult...ei olnud. Pealegi tekitas kahtlust lauanaaber, kes juustuviilaka šokolaadisaia peale asetas.

Järgmine kohtumine tegi juba natuke targemaks. Paadireisil olles ostsime vahvleid ning arvake ära, mida kõrvale pakuti - sedasama juustu. Kui giidilt kohaliku toote kohta küsisin, sain vastuseks, et norrakad mõtlevad sellest pigem nagu karamellist, mitte juustust. Nii! Päevi hiljem olime ent peaaegu ise tunnistajateks, kuidas ühes vabaõhumuuseumis rahvariietes tädid pruuni juustu valmistasid, seal oli mul aega ka rohkem pärida - ja julgust kõiki kuuldud sõnu uskuda.

Brunost (otsetõlkes 'pruun juust') valmib, kui vadakut, koort ja piima üheskoos keedetakse. Protsess on üsna pikk ning lõpuks aurustub peaaegu kogu vesi, laktoos (piimasuhkur) karamellistub, andes juustule selle iseloomuliku maitse. Tekkinud mass jahutatakse.

Norras supermarketist pruuni juustu ostmine võib esimesel korral aga keerukas olla (või õigemini - oligi), sest valida saab laia sortimendi seast. Tooted erinevad koostise, rasvaprotsendi ja tekstuuri poolest. Populaarseim on Gudbrandsdalost - sellele on lisatud teatud koguses kitsepiima. Geitost on kas täielikult või osaliselt kitsepiimast tehtud. Fløtemysost kasutab vaid lehmapiima. On olemas ka määrdejuustuvariant, mis saavutatud lühemat keetmisaega kasutades - Prim.

Kõige tavalisem on Brunosti süüa saiakattena (eriti hommikusöögiks). Tegelikult käivad Brunost ja juustunuga kokku kui rama lama lama ke ding a de dinga a dong, sest nii on seda kõige kergem lõigata. Tõsi, külmkapist võetuna on juust piisavalt kõva, et asja ajab ära ka nuga, kuid toas seisnuna meenutab selle tekstuur pigem plastiliini. Võrratult ja tugevalt maitsvat suussulavat plastiliini, mis on magus ning samal ajal just kui veidike soolane, maitseb nii karamelli kui juustu moodi ja meenutab natuke mingeid teatud kooreiiriseid.

Sügavalt sõltuvust tekitav!
Kui peaks leiduma keegi, kellel on pruuni juustu valmistamiseks reaalne retsept välja pakkuda (või kellel on sellega mistahes kogemusi), siis palun kõva häälega karjuda!

13 kommentaari:

Pille ütles ...

Retsepti pole, aga kuna seda on ka Tallinna kaubandusvõrgus üsna vabalt saada, siis saad ehk ka ilma hakkama:) Mul on selle juustuga kahetine suhe - kui kunagi aastal ca 1995 sain, siis vihkasin, nüüdseks olen ära harjunud ja võtan killukese, kui pakutakse. Ema armastab seda hirmsamal kombel, nii et talle olen seda Norrast ikka alati kaasa toonud või siit ostnud..
Tore, et Sulle meeldis!

Thredahlia ütles ...

Ma siiamaani kogun julgust, et see omale kaubamajas korvi tõsta :P kuuldused jõudsid minuni Türgis Norra grupilt... nagu veel palju asju :D

Evelin ütles ...

Oh, ma ei saa aru, kus mu silmad kogu aeg olnud on, sest pole seda ise meie poodides märganud. Ju pole osanud märgata. Aga jätan meelde, sest isu selle järele tuleb kindlasti tagasi!

Pille, just see killukese võtmine, olen avastanud, on väga heaks magusaisu tapjaks. Oleks hea laagrisse kaasa võtta...

Thredahlia, siin pole midagi koguda! Korvi ja kõik!:)

Eva ütles ...

ma lähen seda kaubamajja otsima igatahes :)

Liina ütles ...

juhuu. ma arvan, et selle juustuga on tegu minu suurepärase maitseelamusega aastate tagant, kui tädi seda Norrast tõi. Me sõime seda koos avarikamoosiga. mmmm...

Loodan, et see on see. Lähen kohe poodi otsima.

Evelin ütles ...

vahva mälestusi meelde tuletada:)
ma ei teadnud ju ise ka (ja poleks arvanud!), et seda juustu ka eestist saab. blogipidamisest ikka mingi kasu ka:)

Anonüümne ütles ...

Millisest osakonnast seda otsima peaks? Kas magusa juurest või juustude?

Evelin ütles ...

karina, mulle pole veel poes silma jäänud, aga küllap on ta ikka juustude juures. magus küll - aga ikkagi juust!:)

Anonüümne ütles ...

Aitäh!
Käisin Kaubamajas küsimas - juustude juures peaks ta tõesti olema, aga hetkel on otsas ja maaletoojal pole juurde ka anda :( Aga küll ta tuleb :)

Anonüümne ütles ...

See juust on väga hea ka (hapukama) õuna viilu peal.

Anonüümne ütles ...

Väga hea, kui panna pruuni juustu peale värske maasikas.

Anonüümne ütles ...

See on hea juust! Viimati sain isegi Rocca Prismast osta.

Ootan juba uusi postitusi.:)

krati ütles ...

Juhul, kui pruuni juustu retsept veel päevateemas on

http://krati-kratitegemised.blogspot.com/2013/03/norra-pruunist-juustust-eesti-koogis.html

Loodan, et on abi .