neljapäev, 10. jaanuar 2008

Apteegitilli-pirnisupp

Vast on kõigil toite, mida nad ainuüksi endale teevad. Võib-olla viskad üksi kodus olles kokku šokolaadist nõretava magustoidu, ehk on sul mingi oma eriline võileib, mida kõik ei-ole-võimalik-et-sa-seda-sööd näoga passima jäävad.

Igatahes. Minu jaoks on piisavalt 'üksikud toidud' juba püreesupid. Ema nimetab neid beebitoiduks. Isa...no talle valmistab probleeme pigem see, mida ma suppide sisse panen. Või, põhimõtteliselt, igasuguse soolase toidu sisse.

Ent mulle jääb alati see pluss - kogu potitäis ainult mulle. Seekord pean tänama Janelle'i mõnusa supi eest, mille poolest portsjonist jätkus mu kahe päeva sooja toidu varudeks:)

Apteegitilli-pirnisupp
(Talk of Tomatoes, kuuele)

2 apteegitilli e fenkolimugulat
1 sibul
2 pirni (comice)
2 spl võid
9 dl kanapuljongit
2 spl jahu
soola, valget pipart, suhkrut
1 dl kohvikoort

  1. Lõika ära mugula alaosa ning varred (lehed võiksid alles jätta), siis viiluta see õhukeselt. Viiluta ka sibul.
  2. Lisa supipotti apteegitill koos sibula, või ning 2spl veega. Kata kaanega ning hauta keskmisel kuumusel 5-7 minutit.
  3. Lisa 2 spl jahu ning kuumuta segades 1 minut.
  4. Lisa kooritud ja tükkideks lõigatud pirnid ning puljong. Kata kaanega ja keeda vaikselt kuni pinrid on pehmed, 5 minutit.
  5. Püreesta potitäis saumikseriga(võid natuke püreestamata jätta, et supis mingid tükid sees oleks).
  6. Vala supp tagasi potti, lisa koor ning maitsesta soola, valge pipra ja natukese suhkruga.
  7. Keeda tasaselt tulel kaane all 6-8 minutit. Serveeri (võid kaunistada apteegitillilehtedega).

Mida tühjemaks taldrik sai, seda rohkem supp meeldima hakkas. Kui see juba sellisele mõõdukalt soojale temperatuurile langes, hakkasin mekki juba täitsa armastama. Apteegitilli heale põhjalikule maitsele kreemjas suutäies oli pirni õrn maitsenüanss omamoodi toetuseks. Kui puuvilja kohaolekust midagi teadnud ei oleks, poleks 'salajast koostisainet' ilmselt ära pakkunudki, aga 'salajase koostisaine' nime on pirnid siin kindlasti väärt. Mingil naljakal kombel toovad need kuidagi apteegitilli paremad maitseomadused välja. Ei tea. Toovad jah.

Suts suhkrut võiks ju lisada! Kuigi pirnid on juba parajalt magusad, vajab minu arvates üldine maitse seda natukest suhkrust tõuget. Supp maitseb hästi ka külmalt, kuid pigem soovitaksin siiski seda 'mõõdukat' temperatuuri - äratab maitsemeele meeldivalt üles!:)

Kommentaare ei ole: