Laupäev, 30. detsember 2006

Jõulumenüü



Olen pärast Eesti peal tuuritamist tagasi kodus ja enne kui ülima naudinguga koduste linade vahele pühadeväsimust välja magama poen, jagaksin, mida sel aastal jõululauas leidus. Selle ümber meid väga palju ei istunudki - seitse suurt ja kaks väikest. Päris jõuluvana käis ka, seega oli õige tunne isegi õrnalt sadava jõululume puudumisel olemas. Aga et eestlaste jaoks kipuvad jõulud ikka rohkem söömapüha olema, räägin pigem sellest poolest. Niisiis...

Soolane
Vürtsiglasuuriga seafilee (olemas Toidutares, kuid vajab kindlasti rohkem küpsetusaega)
Kooresed ahjuköögiviljad (Porgand, kaalikas, punane sibul)
Keedetud kartul
Kaste praeleemest ja koorest
Kodujuustu-jogurtikaste tilliga
Praekapsas (juba teist aastat tuleb appi Salvest)
Karusmarjatšatni (pärit raamatust Hoidised)
Soolalõhe
Singid, juustud

Magus
Inglise jõulupuding vanillikastmega (ülimalt lihtne ja hõrk segu kergelt vahustatud koorest ja vanillipudingist)
Toscasaiad
Puuviljavalik
Piparkoogid
Mandli- ja kookoskommid

Jah, verivorst jäi sel aastal lauale toomata (mäletan veel piisavalt selle õõvastavat valmimisprotsessi ajast, mil olin väike), kuid päev hiljem vanaema juures saime see-eest kodust kõrvitsasalatit ja sülti (mida oli valmistatud terve sahvririiulitäis, muidugi) ning klassikalist kauavalminud ahjupraadi. Oh jah, vanaemad ja nende kokakunst (ikka ja jälle ja alati!).

Jagan rõõmuga ahjuköögiviljade retsepti, mis lisaks ahjupraele sobiks kindlasti ka kala juurde või miks mitte ka iseseisvaks roaks. Soovi korral võib kohvikoore ka muidugi vahukoorega asendada ning veelgi suussulavamat talvemaitset nautida.


Kooresed ahjuköögiviljad


1 kg (kokku) porgandit, kaalikat ja sibulat
2 dl kohvikoort
2 spl mett
2 tl soola
1/2 tl pipart
tüümiani

1. puhasta ning lõika suuremateks tükkideks porgand ja kaalikas, sibul koori ja lõika sektoriteks
2. lao köögiviljad ahjuvormi, puista peale värske või hakitud tüümian
3. sega omavahel koor, mesi (suhkrustunud mesi enne sulata), sool ja pipar, vala köögiviljade peale.
4. kata vorm kaane või fooliumiga, küpseta 200 kraadi juures 1,5 tundi

Kommentaare ei ole: