pühapäev, 17. detsember 2006

Veidi traditsioonilisust

Arvasin, et oleks kena alustada millega eestipärasega. Kuna praegune seletamine kapsa-sealiha-rahvuskala teemadel on juba piisavalt üle pea kasvama hakanud, meenutaksin uuesti hoopiski kama, mis ustavalt koogi, kohupiima või paneeringu sisse passib. Selles koogis on rahvustoidu maitse tugevalt tunda ning magus, hapu ja soolane maitse võistlevad üksteisega meeldivalt segadusseajavalt.


Rabarberi-kamakook kaneeliglasuuriga

100 ml õli
230 g mett
1 muna
1 spl soodat
150 ml maitsestamata jogurtit
250 g nisujahu
100 g kamajahu
2 tl soola
350 tükeldatud rabarberit
1 tl vanilliessentsi
50 g hakitud pähkleid (nt mandleid, metspähkleid, kreeka pähkleid)
70 g suhkrut
1 tl kaneeli
2 spl pehmet võid/margariini

1. sega mesi ja õli, lisa muna ja klopi hästi segi, seejärel lisa ka jogurt ja vanill.
2. sega omavahel jahud, küpsetuspulber, pähklipuru ja sool ning lisa.
3. rabarber pane taignasse vastavalt oma soovile. mulle meeldib, kui pool sellest püreestada ning seejärel lisada, ülejäänu segada sisse tükeldatult. tõsta segu vormi
4. sega omavahel pehme või, suhkur ja kaneel. saadud segu määri õrnalt koogitaignale.
5. küpseta 170 kraadi juures ahjus umbes tund, kuni keskele torgatud puutikk puhtaks jääb ning koogil on kena jume.

Rabarberikooki on hea süüa soojalt külma piimaga, mõeldes pühapäevastele pärastlõunatele vanaema juures, aga ka hiljem jahtunult. Kirglikud magusaarmastajad haaraksid küll pigem suhkrukringli järele, aga vahelduseks sobivad vastuolulised maitsed väga hästi. Äkki süüa hoopis aprikoosimarmelaadi ja rohelise teega?

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Nii huvitav kook! Mul ka igasugu kamaroogade retsepte kodus katsetamisel, mõnest olen bloginud ka (kama-mascarpone trühvlid Vana Tallinna koorelikööriga on nt ülimaistvad).
Edukat blogimist Sulle!

Evelin ütles ...

Eks seegi retsept on eesti maitse järgi kohandatud, kahjuks palju kamaretsepte saadaval pole. aga õnneks on fantaasia olemas:)