teisipäev, 6. veebruar 2007

Magus üllatus porganditrühvlist

Olgu siis kergelt krõmpsjad või mahedalt kreemjad, sobib porgandeid smugeldada kõiksugustesse roogadesse. Seekord surkasin nad šokolaadisse ja ei tunne end põrmugi süüdlaslikult.
Mäletan, kuidas väiksena aias porgandeid sõin: tõmbasin mõned peenramaalt välja, loputasin vihmaveevannis, viskasin varred üle õla komposti ja krõmpsutasin toorelt, ilmselt koos veidikese allesjäänud mullaga. Aga nüüd on aeg porgandisöömist veidi elegantsemaks muuta.


Porganditrühvlid
(inspireeritud ajakirjast Oma Maitse)

500 g porgandeid
200 g rosinaid
1 dl suhkrut
50 g võid
150 g mandlilaaste
1/2 tl jahvatatud kardemoni (poekardemoni jahvatan enda tarbeks päris peeneks ära)
katmiseks šokolaadi

1. Riivi porgandid, pane koos rosinatega potti ja vala peale nii palju vett, et see neid just kataks.
2. Keeda segu ilma kaaneta, kuni vedelik kokku keeb ning eemalda kuumuselt.
3. Lisa suhkur, või, mandlilaastud ja kardemon. Püreesta segu, kuni see on peaaegu ühtlane.
4. Tõsta segu tagasi tulele ning küpseta seal veel mõnda aega, et vedelikku selles vähendada.
5. Lase segul külmas taheneda, vormi pallideks ja kata šokolaadiga.


Tegelikult tahtsin kasutada valget šokolaadi, kuid kuna seda polnud, kasutasin piima- ja tumeda šokolaadi segu. Sobis ka, aga valge šokolaadiga versioon oleks ikka hoopis teine tera. Võiks ju lisada ka laimi- või apelsinikoort. Originaalretseptis olid kuivatatud viigimarjad, aga Eestis elades tuleb ikka veidi rahakotti ja sahvrisse ka vaadata:)

Tegelikult ei tuvastanud porgandimaitset kohe küll keegi, kellele trühvleid pakkusin. Aga reaktsioonid olid marud. Täidis oli mõnusalt pehme ja siidjas, rosinad muutsid maitset kuidagi tummisemaks ja sügavamaks. Paistab, et peab uuesti tegema.

Kommentaare ei ole: