reede, 15. juuni 2007

Kaerapiim hoiab haigused eemal

Olen harjumustelt tõsimeelne piimajooja ja lihasööja, selles pole mingit kahtlust. Rolli mängib vaid see väike detail, et mulle meeldib eksperimenteerida, igapäevasele toidule veider knihv juurde anda. Olen varem valmistanud mandli-india pähkli piima ning eelmisel aastal Soomes treeninglaagris olles märkasin poes kaerapiimast valmistatud jäätist, mis kindla soovi tekitas seda ise järele proovida. Kindel soov kindlaks sooviks, ent liitrit jäätist poleks ma küll suutnud ära süüa!

Veebis veidi ringi vaadates avastasin, et kaerapiimale omistatakse lugematuid häid omadusi. Sellest on abi külmetuse, bronhiidi või lihtsalt pärast stressirohket päeva keha valitseva jõuetuse korral. Raviks tuleks kaerapiima juua mitu korda peävas ja nii pikema aja jooksul. Kui aga õhtuti on raskusi uinumisega? Unetuse või külmetuse korral soovitatakse juua tassitäis sooja kaerapiima meega just enne magamaminekut. Erinevused lehmapiimaga võrreldes on suur kiudainesisaldus ning fakt, et kaerapiimas pole grammigi laktoosi või kolesterooli. Tekib juba huvi? Samuti on see E-vitamiini allikas.
Kuidas siis valmistada?


Kaerapiim
(umbes 7-8 dl)

2 dl kaerahelbeid
3 dl+7 dl vett (vähemalt)
1 1/2 spl mett

1. Leota kaerahelbeid üleöö 3 dl veega.
2. Püreesta kaerahelbesegu ühtlaseks massiks ning siia lisa teised ained, kuni saad ühtlase vedeliku.
3. Nõruta vedelik läbi peene marli, et sellesse jäänud tahketest osadest lahti saada (marlit ma ei leidnud, kuid kasutasin selle asemel õhukest puuvillast riiet).
3. Säilita kaerapiima külmikus, kus see seisab värskena mõned päevad.

Rääkisin tervislikust küljest.
Kuid on olemas ka maitsev külg.

Kaerapiim on lehmapiimale heaks asendajaks igasugustes roogades ning annab neile huvitava aktsendi. Ausalt öeldes eelistaksingi mina seda just toidutegemisel kasutada (putrudes, jäätistes, smuutides...), mitte nii väga omapäi juua, joomiseks sobib minu arvates paremini pähklitest valmistatud piim ning ma ju joon lehmapiima, nagu mäletate. Mitmesugustes roogades on kaerapiim aga mõnus.
Seda aga poest osta? Vabandage väga, aga selle tegevuse jätaksin inimestele, kellel juhuslikult tagaaias rahapuu kasvab. Meil on siin kahjuks ainult lilled ja petersell.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

ise teen ka kaerapiima, aga nii et panen helbed 3-4 tunniks sooja vette likku ja siis kurnan läbi marli. Ma püreestanud eelnevalt pole, sest kas ei teki siis homogeniseeritud kaerapiim ????

Evelin ütles ...

Et ise ka targmaks saada, uurisin natuke homogeniseerimise tagamaid. Ma ei usu, et kodune saumikser kaerapiimale nõnda traagiliselt mõjuks, selle jaoks on ilmselt ikka rohkem pauerit ning kõvemat tehnikat tarvis. Et vast ei ole muretsemiseks põhjust:)

Anonüümne ütles ...

eeva
Joon ka juba tükk aega kaerapiima. Kodus ise teen nagu siin õpetatud. Hoian ka külmikus ja siis lisan veidi klaasitäiele suhkrut ja sidrunihapet. Väga mõnus jook eriti kuumal ilmal. Ja kui ta tervisele hea,miks siis mitte juua. Teistele pere liikmetele ei maitse,aga minu jaoks super!