pühapäev, 6. jaanuar 2008

Kõige tumedamad veinised õunad

Või, esimesel pilgul, pigem nagu sabadega peedid.

Eriti just jõulude ja uusaasta ümber tuleb nii Internetis kui igal pool ja igal pool soovitusi veinipirne teha kui seeni pärast vihma. Miks ma enda õuntest üldse kirjutan, on see, et need tulid lihtsalt piisavalt vinged välja. Mõnusa tökatise tooniga:)

Täpseid koguseid ma öelda ei oska, võin ainult oletada. Viskasin ju potti lihtsalt, mis maal olles ette juhtus. Õunad olid pigem tillukesed. Ning vabalt võib asendada hoopis pirnidega.


Vürtsidega õunad punases veinis ja mustsõstramahlas

Õunu (mul oli 10 pisikest)
Umbes 1/2 l mustsõstramahla
Umbes 7 dl punast veini
1 vaniljekaun
nelki, umbes 10 tk
1 tähtaniis
1 kaneelikoor
  1. Võta piisavalt suur pott, et õunad selle põhjale ära mahuksid.
  2. Lisa kõik ained peale õunte ning lase keema tõusta.
  3. Samal ajal hakka koorima õunu. Jäta varred kindlasti külge. Südamik lõika välja altpoolt, samuti lõika põhjast ära viilakas, et õun paremini püsti seisaks.
  4. Lisa õunad potti ning keeda neid tasasel tulel pool tundi, kuni on pehmed. Kuna vedelik ilmselt õunu täielikult ei kata, võid neid vahepeal mõned korrad ümber keerata, et värv tuleks ühtlasem.
  5. Eemalda kuumuselt ning lase õuntel vedelikus jahtuda.
  6. Serveeri vaniljekastmega.

Mustsõstramahl on tugev maitseandja. Õunad tõesti näevad peedikarva välja, kuid maitsevad pigem nagu lahjendatud vürtsimustsõstrad või midagi:) Õrna viljalihaga, mahlased. Karjuvad vaniljekastme järele. Nii tumedad kui võimalik.

Vanaema üllatamiseks oli see ilmselt parim viis. Mõelda vaid, et olles terve elu õuntest ja igasugustest kättesaadavatest asjadest maiuspalu valmistanud...ja siis mina lihtsalt viskan needsamad õunad sellesama mahla sisse ning kaneel ja nelk ja....kes oleks võinud arvata, eks?

2 kommentaari:

Mariajaan ütles ...

You have a fantastic blog! I came here because of a link in my friend`s: Merle`s blog. I hope that you are patient enough to continue for a long while. My son, 11a. has also been reading around your postings all day long!

Evelin ütles ...

Aitäh!:)
11 a poeg ja luges? ohhooo:D