neljapäev, 24. mai 2007

Hatšapuri - Gruusia juustuleib Suluguniga

Gruusias olles tegi just see mu söögiajad nii nauditavaks ja rõõmsaks. Alati värskelt valmistatud ja soe, hammustades kohalik Suluguni juust sulavalt venimas, piisavalt soolane, et äratada meeled - hatšapuri - lubasin endale, et vähemalt selle proovin kodus järele.
Tbilisi turult juustu ostmine oli paras elamus. Kuna olin endale lubanud, et kaubaks läheb vaid parimaga, oli ühel hektel juba juustu nii sõrmede kui lõugade vahel veidi rohkem, kui seda soovinud oleksin. Pooleldi söödud juustukildu ei saa ju niisama maha visata, või mis? Ei saa! Kui Suluguni järele pärisin, suunati meid ühe kindla müüja juurde. Tema käest sain maitsta nii magedamat kui valutamapanevalt soolast juustu, lõpuks valisin välja keskmise soolasusega ratta. Ja endaga rahul - kuigi Suluguni on kuulsaim Gruusia juust, oli seda meile muu sortimendi kõrval harva pakutud.


Hatšapurisid on väga erinevaid kuju ja täidiste poolest, erinevates regioonides ootab ees omamoodi maitseelamus. Minu arusaama järgi taignas tavaliselt pärmi ei kasutata, kuid huvi pärast tahaks ka sellist retsepti proovida. Puhas uudishimu! Häbiga ütlen, et rullides sai küll lauale veidi liialt jahu raputatud, aga et keegi sama viga ei teeks, siis ähvardan surma, hambaarsti ja tuima taignaga! Võimaluse korral haara kindlasti Suluguni juustu järele (mida peaks meil turul saada olema). Tahad tingimata asendada? Katseta grusiinide Imeruli või Brõnsaga. Kõrge sulamistemperatuuri tõttu sobiks ilmselt ka Halloumi.

Hatšapuri
("Oma Maitse")

Taigen
2 1/2 dl piima
1 muna
1/2 tl küpsetuspulbrit
soola
jahu
õli

Täidis
300 g Suluguni juustu
1 muna

1. Sega omavahel piim ja muna, lisa soola (kuna juust ise on küllaltki soolane, pole seda pea vajagi - tunde järgi).
2. Lisa jahu, et moodustuks pehme rullitav taigen (lisasin vist umbes 350 g) ning sõtku seda hoolega.
3. Lisa suts õli ning jäta taigen 10-15 minutiks ootama.
4. Riivi juust ning sega lahtiklpitud munaga.
5. Jaga taigen ja juustusegu portsjoniteks - Mina jagasin kolmeks ja sain ühe hatšpuri just veidi väiksema tavalisest pannist.
6. Rulli üks portsjon õhukeseks ringiks ning laota osa juustusegu sellele. Kroogi ringi välimised servad juustusegu peale keskpunkti kokku ning suru pind siledamaks, et juustu kusagilt näha poleks.
7. Kuumuta pannil veidi õli ning prae hatšapurit, sama pool ülal kaanega kaetult, kuni alt kuldpruun. Seejärel keera ümber ning prae ilma kaaneta kuni küps.
8. Serveeri soojalt.



Jah, serveeri soojalt. Võid küll pärast pannil, ahjus või mikros üles soojendada, kuid värske hatšapuri on lihtsalt oma triljon-ziljon korda parem. Kui seda Gruusias esimest korda sõin, tegin nuga ja kahvlit haarates saatusliku vea - käituks ikka eetikareeglite kohaselt, mis? Kahvel eemale ja näppudega ligi! Võib ju salatit kõrvale võtta, et seda kahvliga süüa. "Küll õpib," lugesin välja grusiinide silmadest. Ning õppisin ma igatahes.

Kommentaare ei ole: