reede, 18. mai 2007

Petersellitäidisega banaanid peekonis

TGRWT ehk They Go Really Well Together (Nad sobivad tõesti hästi kokku) on üritus, mille algatas Martin blogist Khymos.org ning sel kuul korraldab seda Tara oma blogiga Should you eat that. Selle kuu staarid banaan ja petersell pole valitud uisapäisa. Neil on sarnaseid lenduvaid aroomiühendeid - fakt, mille ilmselt esimesena avastas molekulaargastronoomiaga katsetava restorani Fat Duck peakokk Heston Blumenthal, kui jänesehautisesse peterselli visates banaanilõhna tundis.
Mulle meeldib mõte sellest, kuidas keemia oma maagiat mu roogades kasutab. Ja olgugi, et see toimub igapäevaselt, tekib uudishimu.
Kuigi uudishimu tappis kassi. Ohjah.


Mäletasin, et olin kusagil näinud peekonisse mässitud banaani retsepti. Mõnikord magus saabki soolase roa oluliseks tuumaks. Noppisin aiast mälestusele ka peotäie peterselli kaasa.

Petersellitäidisega banaanid peekonis

3 banaani
1 dl hakitud peterselli
1 1/2 spl toorjuustu
9 peekoniviilu
soola, valget pipart

1. Lõika banaanid kolmeks jupiks ning jupid pikuti kaheks.
2. Sega hakitud petersell toorjuustuga ning maitsesta segu soola ja pipraga.
3. Jaga segu banaanilõikude vahel, et oleks võimalik pooli taas kokku panna.
4. Pane banaanipooled kokku, mähi iga jupi ümber peekonit ning kinnita see hambatikuga.
5. Grilli banaane peekoni krõbedaks muutumiseni (kuigi banaanist tuleva niiskuse tõttu see täiesti kõrbedaks ei muutugi). Mul võttis see ahjus aega umbes veerand tundi.
6. Serveeri soojalt.



No see oli huvitav! Heas mõttes. Faktiga, et banaanid magusad on, võidelda ei saa ja pole vajagi. Nende tekstuur (ilmselt oli mõjutus ka peekonil) tuletas kuidagi väga kartulit meelde - kummaline küll, seest veel veidi kooresed...
Banaan ja peekon said hästi läbi küll, aga petersell? Kuigi seda tundus alguses olevat terve hunnik, ei pistnud ürt suus karjuma 'Petersell! Banaani sees!' Roog keerles rohkem banaani ümber, petersell lisas omamoodi värskust. Just nagu pitsa ei ole tehtud tomatikastme eksponeerimiseks, tähtis on pitsakate. Kombinatsioon saab ent minu poolt heakskiidu.


Serveerisin banaane kartulipudruga (võite kokku liita kogu kogunenud kartulitunde). Igati normaale, aga hing kisendas pigem hoopis rohelise salati järele. Seega kuna suvi on alles teel, on aega grille valmis seada, sest see roog on koos rohelise salatiga paras suvise pärastlõuna grillisöömaajaks!

Mida ma ei teinud?
Banaanipätsi peterselliga.
Banaaniga küpsetatud kana petersellikattega.
Rohelist salatit banaani ja jogurti-petersellikastmega.
Banaanisuppi peterselliga (kuigi avastasin olemasoleva retsepti soolase Ameerika banaanisupi kohta).

Kommentaare ei ole: