neljapäev, 22. märts 2007

Maapähklivõis sumbates

Enne veel kui meie poodidesse ilmusid odavad maapähklivõipotsikud (mis oli ju alles veidi-veidi aega tagasi), ostsin Stockmannist ühe (ja mitte just kõige odavama) ilusa näoga võõramaise purgi. Täis tõesti maitserohket kreemjat pähklivõid. Seega, purgi sisust vaimustuses, käisin seda aeg-ajalt koos pisikese lusikaga kodus riiulil vaatamas. Kuni viimne ampski otsa sai. Õnneks rändas pea 3 dl pähklivõist sellesse kooki. Miks süüa lihtsalt pähklivõid, kui võid sellele veidi midagi lisada ning süüa just kui...tervet hunnikut pähklivõid?



Maapähklivõi-juustukook
(inspiratsiooniallikas Epicurious )

450 g toorjuustu
3 dl kreemjat maapähklivõid
2 1/3 dl suhkrut
1 3/4 dl hapukoort
3 muna
vanilli
150 g tükeldatud tumedat šokolaadi

1. Määri rasvainega lahtikäiva põhjaga vorm või keraamiline vorm (seda kasutasin mina - lihtsam ja kiirem, mitte põrmugi kehvem). Kui kasutad lahtikäiva põhjaga vormi, mähi see väljast korralikult fooliumisse, et vesi sisse ei pääseks.
2. Mikserda kokku toorjuust, maapähklivõi, suhkur, hapukoor ja vanill. Seejärel lisa ükshaaval munad. Lõpuks sega sisse šokolaaditükid ning vala taigen küpsetusvormi.
3. Aseta vorm suurema vormi sisse ning vala sellesse kuuma veet nii, et pool väiksemat vormi oleks vee sees.
4. Küpseta kooki vesivannil 160C juures umbes tund aega ning jahuta serveerimiseks täielikult.

Jah, kook on tõesti pähklivõine. Toorjuustune ka, tõsi. Seda suurtes kogustes süüa võib tunduda küll meelitav, kuid tegelikult seda teha ei tahaks. Juba väikesed lõigud on üsna rikkalikud ning täidavad kõhtu, maitset on neis piisavalt. Tassi kohviga kevadhommikul nagu täna? Minu jaoks on see kook mälestus kvaliteetsest maapähklivõist. Kuigi on hea, et nüüd pähklivõipurke kõikjal supermarketites soodsalt saada on, eelistan ma seda pigem ignoreerida. Kvaliteet on kvantiteedist eespool. Punkt. Paraku on siin Eesti:)
Aga maapähklivõis sumbata? Mul on tegelikult teistsugused unistused.

1 kommentaar:

michiko ütles ...

See tundub umbes.. maailma kõige isuäratavam asi hetkel.