laupäev, 3. märts 2007

Tujutõstvad rooskapsad kõrvitsapürees

Värvilisel toidul on omadus parandada tuju, köögiviljadel aga omadus parandada enesetunnet. Seega on järgnev üks igati mitmekülgselt parandav roog. Rooskapsas (brüsseli kapsas) on minu jaoks üsna uus avastus, kuid sellest kokkamine on vahva. Loopisin pisikesi kapsaid kõrvitsapüreesse ja tundsin headmeelt, et kastrulis olev tõesti toit oli. See nägi lihtsalt nii hea välja. Välimus on iga roa puhul määramatult tähtis lisaväärtus.


Retsept, mille kallal mässama hakkasin, pärines kokaraamatust. Valmistasin seda vaid kahele inimesele kõrvalroaks grillkana juurde ning vähendasin koguseid märgatavalt. Vahukoore asendasin piimaga, sibula jätsin ära (sest mind teades oleks potis muidu pärast võinudki olla vaid sibul, seekord oli aga tähtis just kõrvitsa maitse).


Rooskapsad kõrvitsapürees

100 g tükeldatud kõrvitsat
1 spl võid
1 küüslauguküüs, hakitud
soola, pipart
veidi suhkrut
kurkumit
1 spl piima
1/2 tl mahedat sinepit
140 g rooskapsast

1. Sulata või kastrulis ja hauta selles kõrvitsatükke.
2. Lisa küüslauk, sool, pipar, suhkur, kurkum. Seejärel lisa piim ning hauta umbes 10-15 minutit.
3. Püreesta segu, lisa sinep ning vala tagasi kastrulisse.
4. Tee rooskapsaste varreotstesse ristikujulised sisselõiked (et need ühtlasemini läbi küpseksid) ning lisa need püreele. Hauta madalal kuumusel umbes 15 minutit.

Ma ei osanud varem ette kujutada, kuidas rooskapsa ja kõrvitsa maitsed omavahel kokku sobima hakkavad, kuid need täiendasid üksteist meeldivalt. Püree oma magususega ümbritses kergelt mõrkjaid kapsaid ning hammustades sulasid need maitsed vaikselt kokku. Lihaga koos süües täitis kreemine kõrvits ka kastme aset, grillkana oli muide täpselt sobivaks kaaslaseks.

Kokkuvõtteks tujutõstev kõrvalroog. Kuigi kui ema umbes kolm rooskapsast selsamal õhtul isa taldrikuservale pani (ta oli need spetsiaalselt proovimiseks alles jätnud), jäid rõõmsad köögiviljad küll pea samasse asendisse, vaid veidi püreed oli ümbert söödud. Kuid see oli vaid isa.

Kommentaare ei ole: