esmaspäev, 9. aprill 2007

Keedukreemiga pasha - variatsioon lihavõttetraditsioonist

Erinevatest allikatest on kõrva jäänud, et lihavõtete ajal teeb iga õige eestlane kodus pashat (häälda õigesti: pas-ha). Mida? Tõesti või? Mina kuulsin sellest traditsioonilisest magustoidust esimest korda küll alles ehk neli aastat tagasi, kui juhuse tahtel laupäevasel päeval Subbotejat vaatasin. Pärisin emalt. Tema kirjeldas pashat küll pigem 'no...see on selline...hmm...' kui 'tead, see on ju Eesti traditsioon ka'.

Seega olen pashat ikka venelastega seostanud, mis on ju igati õige, sest nende kultuurist roog pärinebki. Viimasel ajal olen aga avastanud, kui palju Eesti inimesi tegelikult ise seda magustoitu valmistavad. Ja ma räägin siinkohal eestlastest! Minu peres on pasha laual olnud viimasel kolmel aastal (oleme 'no...see on selline...hmm...' reaktsioonist üle saanud). Siiski - käsitleda pashat Eesti traditsoonina? Ma ei tahaks sellest eriti kuulda. Magusroog iseenesest meeldib mulle aga väga ning selleaastane retsept oli igatahes kullatükk. Keedukreem pole küll tavapärane koostisosa, kuid siin majas võib ta selleks muutuda!


Keedukreemiga pasha
(Oma Maitse aprill 2006)

100 g võid
3 dl rõõsk- või vahukoort
4 muna
2 1/2 dl suhkrut
1 spl vanillsuhkrut
1 dl rosinaid
1 dl sukaadi/marmelaadi
1 dl mandleid
500 g kohupiima
+ lisaks rosinaid/mandleid/sukaadi/marmelaadi kaunistamiseks

nõrutamiseks:
spets pashavorm, suur sõel või lillepotid, millel põhjas auk
marlit

1. Valmista ette mandlid. Koori need (ehmata neid umbes pool minutit keevas vees, jahuta siis külma veega ning pressi mandel kahe sõrme vahel koorest välja), rösti kuival pannil või ahjus kuldseks (umbes 5 minutit 200C juures) ning haki.
2. Vahusta munad suhkruga kohevaks. Sulata kastrulis või, lisa koor. Seejärel lisa munavaht ning kuumuta pidevalt vispeldades, kuni segu tiheneb (sealjuures ole ettevaatlik, et seda mitte keema lasta, muidu läheb muna kreemi koostises tükki!). Lisa vanillsuhkur ning lase kreemil jahtuda.
3. Vajadusel hõõru kohupiim läbi sõela ning seejärel sega rosinate, mandlite, sukaadi või marmelaadi ning keedukreemiga.



4. Pese marli hoolikalt kuuma vee all ning vooderda sellega oma valitud vorm. Vala kohupiimasegu vormi ning kata marliga. Et magustoit kiiremini tahedamaks muutuks, aseta peale raskus. Seejärel magustoit vähemalt 8 tunniks külmkappi istuma ja ootama.
5. Serveerimiseks keera vorm taldrikule ümber ning kaunista rosinate, mandlite, sukaadi, marmelaadi või mõne muu soovitud maiusega.




Tahad definitsiooni rikkalikule toidule? See vist ongi see. Kuid rikkalikkus peidab end maitsvuse taha. Parajalt tahe, suus silitavalt siidine, aeg-ajalt mandlitükid hamba all krõmpsumas. Keedukreemi mahedus esitab hapukale kohupiimale väljakutse ning suudab selle ka võita, ent ainult marmelaadi abiga. Ja marmelaad peaaegu sulab suutäies, kui see katki hammustada.
Siiski tõsi, see pasha on tõeliselt rikas. Mis aga juhtuks, kui jätaksin kõrvale vahukoore ning kasutaksin hoopis piima? Või kui unustaksin hajameelsuses hunnitu võikoguse lisamata? Oleks maitse siis ikka taevalik? Mõtlen, et...kõigile ju meeldib tegelikult rasva maitse (isegi kui seda ei tunnistata), kuid vaevalt, et keegi pahandaks, kui pasha tegemisel veidi reegleid rikun. Ilmselt meeldiks pashale endalegi veidi saledam olla:)

Kommentaare ei ole: