teisipäev, 15. mai 2007

Saiavormikesed kondenspiima, maapähklivõi ja ploomidega

Saiavormil on minu jaoks väga tähtis reeglistik.
Saiavorm on pooleldi pehme. Saiavorm on pooleldi krõbe. Saiavormi sees on midagi hapukat. Saiavormi peale on puistatud suhkrut. Saiavormi kastme hulgas on rohkem kui ainult muna ja piim. Saiavormi maitsestatakse vanilliga. Saiavorm on pealt kuldpruun. Saiavormi süüakse külma piimaga. Saiavormi serveerimisportsjon on hästi suur paraja suurusega.

Tegelt keda huvitab, eks? Kui tahan, viskan saiavormi sisse kas marju, pirne või soolakala, see toit on täpselt tegija näoga (noo seda soolakalaga tegija nägu mina küll ent näha ei tahaks...). Mulle väga meeldib pealevalatavat kastet rikastada vähese toorjuustu, kohupiima, hapukoore või jogurtiga - tuleb vormi alumine osa maitsvam. Seekord on saia kogus tavalisest väiksem, aga gurmeereiting jällegi tõuseb. Võta kinni, kas on progreess või mitte, eks...:)


Saiavormikesed kondenspiima, pähklivõi ja ploomidega

100 g saia
100 g ploome (värskeid/külmutatud)
1 spl maapähklivõid
3-4 spl kondenspiima
1 1/4 dl piima
1 muna
1 munakollane
vanilli
suhkrut pealeraputamiseks

1. Lõika tükkideks ploomid ning lao muffinipanni põhjadesse.
2. Tükelda sai kuubikuteks ning lisa muffinipesadesse
3. Sega kokku ülejäänud ained peale suhkru ning vala need samuti pesadesse.
4. Puista üle paraja koguse suhkruga ning küpseta 190C juures, kuni seest küpsed j apealt kullakarva, vast umbes 25 minutit.



Üldiselt saavad vormikesed oma magususe kondenspiimast, kuid kes soovib, võib veel lisaks suhrkut segada. Pähklivõi maitset on tunda vaid kergelt - maitse ei tahagi sellele kontsentereeruda, vaid tagataustaks huvi juurde pakkuda. Just - alt pehme, peale krõbe. Lihtne küll, aga õpetage sööklatädidele ka:)

P.S. Muide, ostsin seda tavapärast odavat maapähklivõid ning selle konsistents tundus kahtlaselt vedelam kui enne. Kas äkki on rohkem hakataud lisama õli? Purgi enda peal pole midagi sellekohast kirjas. Murelik lugu natuke.

1 kommentaar:

Chr ütles ...

Üks mu lemmikuid! Aitäh retsepti eest.