teisipäev, 24. aprill 2007

Vaniljelilled, mis magavad kirsikastmes

Sugar High Friday#30 Flower Power puhul oleksin tahtnud haarata söödavate lillede või vähemalt roosivee suunas, aga olude (mitte üldse halbade olude) sunnil tegin lilled lihtsalt ise. Ent kui juba jutuks tuli, siis kas keegi Tallinnas roosivett müügil pole näinud? Ei suutnud Stockistki leida.
Siin on tegu lihtsamast-lihtsama-lihtsama koogiga, millest olude sunnil, jällegi, sai üllatav magustoit. Haarad aga külmakapist ja sahvrist kahe peoga jahud-piimad kokku ning keegi ei märkagi, et ekstravagantseid eesmärke silmas pidades pole kulutatud kolme tundi šopinguaega kalleid koostisaineid otsides. Oh ei. Lõigu-lõigu-lõigu-lõigu ning aseta-aseta-aseta-aseta. Fantaasiaga võib vahel üllatavalt raha säästa, et siis endale midagi erilist osta. Ma olen isekas, mis? Aga selles olukorras tahaksid vist kõik isekad olla. Et keegi nüüd 'ei' ei karju!



Lihtne kokkusegatud vaniljekook

130 g jahu
200 g sulavõid
4 muna
2 dl piima
90 g suhkrut
vanilli
soola

1. Klopi munad suhkruga vahule.
2. Lisa sulavõi, seejärel piim ja jahu ning ka vanilli ja näpuotsatäis soola.
3. Vala meeldivasse võiga määritud küpsetusvormi ning küpseta 170C juures umbes 50 minutit (keskele torgatud hambatikk peab puhtana välja tulema).
4. Serveerimiseks kata glasuuriga-kreemiga, paku moosi, magusa kastme või jäätisega, magustoidus serveerimiseks lõigu tükkideks.


Magus kirsi-metspähkli-jogurtikaste

3 dl maitsestamata jogurtit
2 spl suhkrut
120 g kirsse/mureleid (võivad olla külmutatud)
120 g metspähkleid e sarapuupähkleid
veidi jahvatatud kardemoni (poest ostetu on minul kohviveskis päris peeneks jahvatatud)

1. Haki ja rösti pähklid kuival pannil kuldpruuniks (need võib ka enne koorida - seda on lihtne teha sarnaselt mandlitele 30 sekundiks keevasse vette visates, külma veega jahutades ning seejärel sõrmede vahel koori maha tõmmates).
2. Sega kõik kokku. Kui kasutad värskeid marju, lõika need pooleks. Mina kasutasin külmunuid (tuleb eelnevalt sulatada) ja surusin neid lihtsalt segades kergelt lusikaseljaga, et maitsed rohkem seguneks.

Magustoidu kokkupanemise juurde. Esmalt jaga taldrikutele kastet. Kook lõika sobiva suurusega viiludeks (selleks peab kook olema jahtunud) ning säti kastmele nii, et tekib lillekujutis. Üks kirss/murel veel kõikse keskele ning natuke tuhksuhkrut peale saputada. Valmis!


Vanilje maitse jääb koogis hästi esiplaanile, sest iseenesest on see nii lihtne - ei midagi muud segamas! Suus pehme ja küllaltki rikas (vaata (või parem mitte) või kogust!). Kuna kook väga hästi ei säili, oleks kõige parem ta juba samal päeval ära süüa, muul juhul tuleb lihtsalt korralikult kinni katta. Kaste lisab justkui puuduva noodi ning üllatuslikult jääb lille alla peitu palju rohkem krõmpsuvaid pähklikilde, kui arvatagi oleks osanud.
Meie kodus pole koogil vist küll kunagi kokkusegatud magustoidus oma kohta olnud. Parim aspekt selle juures (jah, parim) on aga, et tükkideks lõigatult tundub seda taldrikul ikka palju rohkem olevat, isegi kui see nii ei ole. See on juba väärt nõuanne!

2 kommentaari:

Unknown ütles ...

proovisin. kohutavalt hea oli.

Evelin ütles ...

väga tore kuulda:)
tagasiside on alati oodatud.